Styrer jobben og livet med én hånd 

Ronny Stange er en helt vanlig 32-åring. Har full jobb i Omega og er interessert i fotball, data, musikk, reiser og damer. Det uvanlige er at han må ha assistent døgnet rundt. 

Ronny har en muskelsykdom som gjør at han nesten ikke kan bevege seg. Musklene vokser ikke, og det gjør at han gradvis har mistet bevegeligheten. 

- Jeg ble født med sykdommen, men hadde mye mer bevegelighet da jeg var liten. Tidligere kunne jeg bruke begge hendene på tastaturet, men ikke da jeg begynte å jobbe i Omega 5. mars i 2008. Nå har jeg bare bevegelse i høyre hånd og styrer alt med en spake på rullestolen, forteller Ronny. 

Smilet er aldri langt unna hos Ronny Stange. Ikke de god kommentarene heller. Foto: Ellen Marie Hagevik

- Hyggelig og rett på sak 

Alle daglige gjøremål som vi andre tar for gitt, må han ha hjelp til. Seks assistenter jobber i døgnturnus for å sørge for at han kan leve så normalt som mulig. Assistentene er ansatt og lønnet av Uloba (se faktaboks nede i saken). 

Sidsel Abrahamsen har jobbet med Ronny siden han flyttet inn i egen leilighet i Haugesund høsten 2007. De to har en helt egen tone. Direkte og humoristisk. Når vi spør Ronny hva den viktigste egenskapen til en assistent er, kommer svaret kjapt: - At vedkommende møter opp. 

- Han er en hyggelig mann og rett på sak. Det er enklest slik, så blir det ingen misforståelser. At jeg har vært assistent for Ronny siden starten, sier også sitt om at jeg trives både med han og jobben, sier Sidsel. 

Jobber full stilling 

Om kroppen til Ronny ikke fungerer som den skal, er det ingenting i veien med hodet. Etter videregående i Haugesund, flyttet han til Stavanger og studerte IT. Master tok han ved NITH, IT-høgskolen, i Oslo. Alt gjennomført på normert tid. 

- Utdannelsen gikk helt smertefritt. Det gikk også strake veien inn i Omega. Jeg søkte jobb, kom til intervju og fikk jobben, sier Ronny med et smil. 

Han har full stilling i teknologiavdelingen, noen faste kunder og jobber nå mest med systemet Team Documents. B-menneske som han er, står han over lunsj for å kunne sove en halvtime lenger og møter på jobb klokka 08.30. Dagen begynner likevel klokka 06.30 for å bli klar til å kjøre egen bil til Ølensvåg. Det vil si, Ronny sitter på og assistenten kjører. 

 

Ivrig FKH-supporter 

Bilen er en viktig del av friheten til Ronny. Den betyr at han kan komme seg rundt når han vil. Besøke kompiser, ta en tur på byen, dra på tur. Eller gå på fotballkamp. Han har fulgt FKH i tykt og tynt siden slutten av 90-tallet. 

- Det blir ikke mange bortekamper lenger, men jeg har vel ikke gått glipp av mer enn to-tre hjemmekamper de siste årene. Jeg har sesongkort, og etter litt diskusjon har jeg nå fått fast plass på den nye tribunen. Det gjør det enklere å gå på kamp, sier Ronny.  

Han er flink til å ordne det slik at han ikke er mer avhengig av andre enn han må. Og han vil ikke at folk skal synes synd på han. 

- Det klarer jeg meg uten. Derfor liker jeg også at det ikke er mye sympati å få fra Sidsel når jeg er forkjølt, sier Ronny og kikker smilende bort på assistenten. 

Dame i Tyskland

Om det ikke har blitt så mange bortekamper med FKH, har Ronny reist en del utenlands. Blant annet teambuilding-turer med Omega til Barcelona og Amsterdam. Det siste året har turene gått til Tyskland, og vi lurer selvsagt på hva det er som grunnen til det. 

- Jeg har dame der. Hun er normal. Vi har det veldig greit sammen, og jeg besøker henne så ofte jeg kan, sier Ronny. 

Det er bare en ting som kan krasje litt. Begge er veldig glad i musikk, men i hver sin ende av skalaen. 

- Jeg foretrekker metal. Skrikemusikk som er avslappende. Dama liker Beethoven, sier Ronny med glimt i øyet. 

Peter og Johnny om Ronny 

Ronny er glad for at Omega tok sjansen på å ansette ham, og Omega har ikke angret. Johnny Vik, avdelingsleder for systemavdelingen, var med på ansettelsen. 

 - Jeg har fått kommentarer på at Omega er «flinke» som har gitt Ronny en jobb. Vi er ikke flinkere enn andre. For oss var det viktig at vi ikke måtte bruke tid og energi på ting vi ikke kan, og jeg ble imponert over tilretteleggingen fra NAV. Da ble det i praksis på samme måte med Ronny som med alle andre: ha fokus på hva han kan, sier Vik. 

Han er imponert over hvordan Ronny selv takler utfordringer i hverdagen. 

- Ronny har blant annet vært med på teambuilding-tur til Litauen. Der er det helt andre rammebetingelser for universalutforming enn i Norge. Kort oppsummert hadde vi mye mindre ekstraarbeid med Ronny enn vi forventet, sier Vik. 

- Tar alle utfordringer på strak arm 

I dag er Peter Øren i teknologiavdelingen Ronnys avdelingsleder. 

- Ronny tar alle utfordinger på strak arm og jobber i full stilling. På grunn av hans spesielle utfordringer, får han mest oppgaver som er langsiktige. Han har ikke så mange kundebesøk, men ut over det tas det ikke spesielle hensyn. Han er en kjempehyggelig – og litt beskjeden – kollega. En dyktig, samvittighetsfull og stabil arbeidstaker som er til å stole på. Vi har ikke angret på at vi ansatte han, sier Øren. 

- Hva med tilrettelegging på av kontorplass osv.? 

- Han har eget kontor med plass til assistenten. Ut over det er det ikke gjort noe spesielt. Da vi flyttet arbeidsplassen fra førsteetasje i Omega-bygget til 2. etasje i Medvind-bygget, ble det installert heis og bygget handicaptoalett og stellerom. Noe som også kommer andre brukere av bygget til gode, så det hadde nok blitt gjort på et eller annet tidspunkt uavhengig av Ronny, sier Øren. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden