Vil du vite mer?
– Kommunikasjon er ofte nøkkelen til god prosjektstyring tenker jeg. De som jobber med økonomi tenker på en måte, og de i teknisk avdeling tenker på sin måte. Da er det viktig med felles forståelse og at alle jobber mot det samme målet. Ikke minst for å unngå unødvendige runder i prosjektet, mener hun.
Almeland viser til at det er mange prosjekt på blokka i løpet av arbeidshverdagen i Arriva Shipping.
– Det kan være nybygg i form av nye skip, eller nybygg i form av utvidede kontorlokaler, altså prosjekter både internt og ute mot kunde. Det er godt å kunne ha god oversikt over alle nivåene og prosessene i prosjektene, det var nok det som gjorde dette studiet så spennende for meg, forteller hun.
Tre samlinger i vår
Som regnskapsmedarbeider er Almeland opptatt av å kunne gi gode svar når det kommer inn spørsmål til aktuelle prosjekter, og ikke minst er det godt med prosjektkompetanse for å kunne lage gode prosjekt- og økonomirapporter i etterkant av prosjektene.
– Jeg håper det blir tips og triks om hvordan en kan effektivisere prosjektene, noe en ofte glemmer i hverdagen. Det er alltid nyttig med faglig påfyll, slår hun fast.
Studiet i prosjektledelse og prosess er på 7,5 studiepoeng og blir gjennomført med tre samlinger i Ølensvåg i løpet av våren, før det hele blir avsluttet med hjemme-eksamen. Studiet er et samarbeid mellom Vindafjord Arbeidsgiverforum (VAF), Medvind24 Næringshage og Høgskolen på Vestlandet (HVL).
God nettverksbygging
Jo Kåre Rekkedal er leder for inspeksjon og vedlikehold i Westcon Power og Automation. Han gleder seg også til mer inspirasjon, kunnskap og påfyll rundt prosjektledelse.
– Det er jo ekstra spennende at dette blir gjennomført lokalt, her trenger vi ikke reise langt eller til nærmeste by for å kunne studere. Når vi treffes her lokalt betyr det også at vi møter folk som jobber i andre lokale bedrifter, og som vi gjerne ikke kjenner fra før. Dermed er studiet også nyttig som nettverksarena, mener han.
– Da kan vi veksle erfaringer og dele utfordringer vi sliter med i hverdagen. Det er nyttig å høre hvordan andre løser liknende situasjoner. Det nettverket jeg sitter på fra før er jo gjerne i riggavdelingen, både nasjonalt og internasjonal – men lite lokalt.
Lette prosessene
Selv har Rekkedal ansvar for inspeksjoner, klassing av rigger og alt som kan «settes i digitalt inspeksjonsformat», som han sier.
– Jeg er opptatt av effektivitet og å se hvordan en kan lette prosessene og få en bedre arbeidsmetodikk. Det er et tema jeg håper en kommer innom i studiet. Det er viktig å se på hvordan en kan få ulike selskaper og personligheter til å jobbe mot et felles mål, og da finne den metoden som gjør at en kommer i mål på den beste måten.
– Forandring er jo noe av det kjekkeste vi jobber med. Det gjør litt vondt i starten, men når en ser hvordan det fungerer i det lange løp er det herlig. Når jeg startet i denne jobben forlot jeg stillingen som avdelingsleder, det var for eksempel veldig spennende å se hvordan det ble når det kom ny avdelingsleder på plass som igjen så alt med et nytt blikk.
Teori og praksis
Kurset skal gjøre studenten i stand til å være prosjektleder i små, mellomstore og større prosjekter. Det er daglig leder Tor Inge Fredriksen og gruppeleder Anders Stormark fra Norconsult som er forelesere i studiet.
– Dette studiet passer for alle som skal lede eller jobbe i prosjekter. Når en dykker ned i et prosjekt er det mange biter som klaffe, og selv om prosjektet er stort eller lite så er det viktig å kunne metoden for å organisere, planlegge og håndtere prosjektet på en god måte, sier prosjektutvikler hos HVL, Hilde Albertine Gjertsen.
– For mange blir det også nyttig å se teori opp mot praksis og få et faglig fundament i prosjektledelse. Mange som tar videreutdanning har jo lang arbeidserfaring, da er det stor overføringsverdi – både til seg selv og til bedriften en jobber i, og man jobbe med sitt eget prosjekt, sier Gjertsen.
Hun peker på at mange som har jobbet lenge ofte er redde for å kaste seg ut i studier, og for å mislykkes på grunn av tidsklemma eller ikke håndtere den akademiske hverdagen.
– Jeg har selv tatt flere videreutdanninger som voksen, og det er veldig kjekt og motiverende, både personlig og faglig. Det er bare å kaste seg ut i det, mener hun.