– De kaller oss engler

Ildsjelene som jobber med Mat onna Bronå i Haugesund legger ned en enorm innsats for de svakeste i samfunnet. Årets julegave fra Ølen Betong er øremerket noe organisasjonen trenger sårt – nemlig sin egen varebil.

Mat onna Bronå trenger nå egen varebil for å kunne kjøre ut alle måltidene.

– Vi pakker 100 middager i bilen hver torsdag og kjører ut til de som trenger det aller mest, og de som sliter mest i hverdagen. Det er mange som oppholder seg under broen i Haugesund, også derfor vi har fått navnet vårt, men det er også mange andre som ikke kommer seg ut. Vi ser at hjelpen vår betyr mye, forteller Agnes Kristin Lauritzen.

Hun er en av mange gode hjelpere som lager næringsrike middager, smører rundstykker, pakker i bilen og kjører ut. De leverer også ut klær til de som fryser mest på vinteren, kjører rundt med julegaver til alle og på nyttårsaften dekker de langbord under broen, med hvit duk og skikkelig fest-stemning.

– Men det er på høy tid vi får vår egen bil, våre privatbiler er ikke laget for å reise rundt med tre personer og hundre middager. Kverneland Bil låner oss bil frem til vi klarer å betale for en egen, det betyr veldig mye at bedrifter som Ølen Betong vil støtte oss med sin julegave, sier hun.

Måltidene som blir servert er populære, men like viktig er klemmen. 

 Viktig å støtte

HR-leder i Ølen Betong, Turid Berge-Olsen, er også imponert over innsatsen som blir lagt ned i organisasjonen og utdyper om hvorfor akkurat de får julegaven.

– I vår hadde vi besøk av Agnes og Ansgar, hvor de fortalte om prosjektet Mat onna bronå, deres flotte frivillige arbeid, og behov for en bil til å kjøre ut mat til de som trenger det mest. Det gjorde inntrykk og høre om noen av de skjebnene som er rett utenfor våre egne dører, og vi synes derfor det er fint å kunne gi årets julegave til nettopp bilprosjektet hos Agnes og ildsjelene, sier hun.

– Den siste tiden har det dessverre vært en urovekkende økning i antall mennesker som lever i fattigdom også i Norge, og jeg tror det vil være ett stort behov for, og viktig å støtte organisasjoner som dette når en har mulighet til det, både fra bedrifter og private, slår Turid fast.

Ivrige ildsjeler

Det hele startet midt i koronaperioden, i 2020. Da kom det et ekstra behov for å se de som ingen andre så, og de som ikke hadde noe nettverk rundt seg. Dermed var det en gjeng som bestemte seg for å starte opp med matservering, og ikke minst rundturer for å se hvordan folk egentlig hadde det. Basen ble kjøkkenet hos Vår Frelsers menighet i Haugesund, og snart var flere gode støttespillere fra lokalt næringsliv på plass. Agnes nevner navn som Jostein Jensen, Steinar Rønnevig og Ansgar Rones som ivrige ildsjeler som har lagt ned utallige timer, de kjenner mange som sliter i byen og ser de som trenger det aller mest. Selv har hun også bidratt mye med basarer, lotteri og julemesser der all inntekt har gått til å finansiere Mat onna Bronå. Det var også Agnes som fikk ideen om å selge en egen medaljong, for å kunne tjene nok til å kjøpe bil.

– Vi ble invitert ut på julemiddag av Kjell Sternhoff som er daglig leder i Olaussens Metall, han mente vi som gjorde så mye for andre også fortjente en middag. Da tok jeg mot til meg og fortalte om ideen jeg hadde fått. Og han ble interessert med en gang, «dette gjør vi», sa bare han. Dette var en fredag, og mandagen etterpå var vi allerede i gang.

Dermed startet produksjonen av Mat onna Bronå-medaljong som alle kan sikre seg for en minstesum på 500 kroner.

– Det betyr at alle kan være med å bidra slik at vi får kjøpt oss bil, det er selvfølgelig ikke satt noen øvre grense for hva bedriftene kan bidra med. Men vi blir glade for alle bidrag, forteller Agnes engasjert.

De frivillige stiller alltid opp, en av dem e r Steinar Rønnevik.  

Den viktige samtalen

Like viktig som mat, ullsokker og julegave er en varm klem og en god samtale.

– Det er rørende å se hva vår innsats betyr for folk, mange trenger bare en klem, og at noen har tid til å snakke med dem. Mange er ensomme, sier Agnes.

– Mange kaller oss engler, det sier ganske mye. Vi prøver å støtte dem alle.

Alt blir gjort på dugnad, og ingen teller arbeidstimer. Lokale bedrifter støtter med penger, mat som er til overs eller klær som ikke skal selges lenger. To dager i uken leverer de også ut påsmurt mat til Gate-nær helsestasjon i byen. For egen sikkerhet og ikke minst for å nå over alt er de alltid tre stykker ute på tur, noe som også setter litt krav til bilen som skal kjøpes.

– Jeg har null peiling på bil, så jeg skal ikke bestemme hva vi trenger eller skal kjøpe. Men vi trenger en god del plass, slik at vi får en grei tur vi som er med, og ikke minst at vi faktisk får plass til alle middagene og varene vi trenger å få ut.

– Ofte renner tårene når vi går hjem og har møtt alle disse skjebnene, det er også flott av vi som jobber med dette kan få samtaler med de som jobber i menigheten her. Vi trenger av og til noen å snakke med vi også.

 

 

 

 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden