Smarthus med ferieknapp 

Tidsinnstilte lys og varmekabler, fjernstyring av lås og markiser. En egen ferieknapp for huset når familien er bortreist. I løpet av de siste årene har Smarthus tatt av. Nå skal husene styre seg selv. 

 Kathrine Tungesvik Matre og Håvard Matre har erstattet lysbrytere og termostater med en app på telefonen. Lys og varme i deres nye hus i Etne lever sitt eget liv og fjernstyres når familien på fem er på ferie, på jobb eller skole. 

 - Lys og temperaturer er lagt inn på forhånd og styrer seg selv uten av vi treger å tenke over det i det daglige. Huset stilles automatisk inn etter om vi er hjemme, hvilken tid det er på døgnet eller om vi er bortreist. Det er mange småting vi slipper å tenke på i en ellers travel hverdag, forteller ekteparet, som flyttet inn i flunkende nytt Smarthus desember 2013. 

 

 Smarthus-teknologien er systemer som gjør det mulig å fjernstyre og tidsinnstille en rekke elektriske funksjoner i huset: lys og belysning, dørlåser, markiser, komfyrvakter, varmekabler- og aircondition, vann, brannalarmer, og så mye mer du ikke kommer på kan trenge fjernstyring. 

 - Vi var bortreist på ferie i sommer og leste om en kokvarm sommer hjemme. Da var det greit å fikse temperaturen i huset fra Rhodos, forteller Kathrine. 

Og familien Tungesvik Matre er langt fra de eneste som velger «fremtidshus» med Smarthus-teknologien. 

Skreddersydd for hverdagen  

 Stadig flere har sett fordelen av å kunne fjernstyre og automatisere elektroniske prosesser i husene sine Uten at det har vært noen bevist satsing på akkurat Smarthus-området i Helgevold Elektro, har husbyggere blitt hektet på Smarthus, forteller Petter Frøyland, installatør og avdelingsleder i Helgevold Elektro, som har tilbudt Smarthus-løsninger de siste seks årene. 

 - Folk vil ha en enklere hverdag. De vil ha muligheten til å styre huset sitt uavhengig av tid og sted. Vi vil ha det enklere, og blir stadig mer vant med å få løsninger som er tilpasset vårt egen hverdag ned til minste detalj. Flere og flere hus lever sitt eget liv, og forespørslene etter Smarthus-teknologien har økt. I løpet av de siste årene har vi levert Smarthus-løsninger til nærmere 50 boliger, både nybygg så vel som til oppussingsobjekter, sier Frøyland. 

 Smarthusløsninger kan dreie seg om èn enkel funksjon som for eksempel lysstyring, til å omfatte alt av elektriske installasjoner i huset. Smarthus er som lego - det kan bygges på etterhvert, et rom og en ny løsning av gangen. 

 - Ønsket om og behovet for Smarthus har vokst av seg selv. For unge og nyetablerte familier med travle arbeidsdager og ettermiddager, så vel som for eldre som trenger hjelp til grunneleggende funksjoner i huset, har Smarthus vist seg å løse en del utfordringer som både gjør dagene enklere og fungere som strømsparings- og sikkerhetstiltak, forteller Frøyland. 

Svigermorknapp

I sitt Smarthus i Etne har allerede ekteparet Matre innsett fordelene teknologien kan gi med årene som kommer. 

 - Når barna blir eldre og gamle nok til å være hjemme alene, vil det være en trygghet at alle lys slukkes når de skal og at ungene slipper å tenke på varme for eksempel. For vår egen del vil det også være flere muligheter som vil bli nyttige når vi drar på årene, blant annet komfyrvakter. Vi vet at vi har alle muligheter til å skreddersy systemet etter hva vi vil komme til å behøve, sier Håvard. 

 Huseiere kan legge inn egne innstillinger tilpasset spesielle scenarioer; En ferieknapp for hvordan innstillingene skal være når familien er bortreist. En svigermor-knapp dersom hun skal innom en dag, eller en knapp som forbereder huset på varme og solfylte sommerdager. En vaskehjelpknapp, en festknapp eller en juleknapp. 

 - Mange tror en må være veldig teknisk anlagt og interessert for å ha nytte av og kunne bruke Smarthus-løsninger. Men poenget er å gjøre hverdagen enklere for alle, dermed er brukervennligheten alltid i fokus, sier Frøyland. Det er ikke bare nybygg som blir Smarthus. Flere legger også inn smart-funksjoner i eldre hus under oppussing eller renovering. 

- Selv om vi blir stadig mer tekniske, er ikke Smarthus vanskelige å bruke. Vi bor stadig lengre hjemme, og mange eldre trenger disse løsningene for å lette hverdagene. Styringssystemene er utviklet for at de skal være lett å betjene for alle, sier Frøyland. 

 Energieffektivt 

De såkalte «fremtidshusene» der alt kan fjernstyres, handler ikke bare om lettere løsninger og enklere hverdager. Energisparing er også et sentralt argument. - Smarthusteknologien er også utviklet for å tilpasse energibruken etter forholdene og dermed unngå unødvendig strømbruk. Du kan blant annet stille inn systemet slik at strømmen ikke overskrider et visst nivå, forteller Frøyland. Strømsparing har en mindre ting å tenke på for familien Tungesvik Matre. 

- Før vi flyttet inn i et smarthus, var det nesten garantert at vi alltid glemte å slå av en eller annen bryter eller skru alle ovner og varmekabler. Dette er slikt vi slipper å tenke på nå. Når rommene ikke er i bruk er også temperaturen justert deretter, forteller Matre.



Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden