Skal skreddersy yrkesutdanningen for markedet 

Elever på videregående skole er ikke godt nok rustet til arbeidslivet nå de skal ut i lære. - Årene på skolebenken er ikke tilpasset arbeidslivet og dagens marked, mener Aase Vinjerui i Berge Sag. Nå vil det private næringslivet samarbeide tettere med skolene for å kunne tilpasse opplæringen enda bedre til arbeidslivet.

 - Vi har veldig dyktige lærlinger hos oss, men vi ser at mange av dem mangler tilstrekkelig praktisk kunnskap når de kommer i lære. Det er en utfordring at de ikke er opplærte i «å gå på jobb», forholde seg til faste arbeidstider og lignende. Vi har et sterkt ønske om å kunne jobbe enda tettere med skolene for å kunne tilpasse elevene bedre til jobb og læretid hos oss, sier avdelingsleder for Fagbygg i Berge Sag, Aase Vinjerui Berge. 

Sammen med flere av Berge Sags instruktører skal hun stille på nettverkskick-off for skoler, næringsliv og opplæringskontor 26. februar. Regionale bedrifter innen bygg og industri og videregående skoler på Haugalandet skal i løpet av året samarbeide for å gjøre den videregående utdanningen enda bedre rustet til å forberede elevene på hverdagen arbeidslivet. 

Berge Sag er en av bedriftene som vil jobbe for et tettere samarbeid med skolene for å sørge for at elevene er bedre rustet for arbeidslivet når de blir lærlinger. - Det er en utfordring at de ikke er opplærte i «å gå på jobb», forholde seg til faste arbeidstider og lignende, sier Aase Vinjerui Berge i, Berge Sag Fagbygg. 

 - Det vi ønsker er at de allerede fra 10. klassen av og gjennom videregående kan blir kjent med arbeidslivet og faget slik det fungerer i praksis i dagens marked, sier Vinerui Berge

Læreplanen er utgått på dato 

Målsetningen med nettverket er å gjøre elever innen bygg- og tekniske fag mer tilpasset arbeidslivet når lærlingperioden starter. Initiativtakere er opplæringskontorene Opplæringshuset HSO-Opptekk og Byggopp, sammen med LO og NHO og de videregående skolene. Prosjektet er finansiert av Utdanningsdirektoratet. 

 Skole og næringsliv har i dag ulike vurderingskriterier for elevene, og vi vil med dette bidra til at opplæringen i yrkesutdanningene blir enda mer tilpasset dagens produksjon innen bygg og anlegg, mener opplæringskonsulent og avdelingsansvarlig Steinar Høyvik i Byggopp, Opplæringskontoret for Bygg og anleggsteknikk i Rogaland.

- Vi har med et dynamisk arbeidsliv å gjøre: nye typer bygg, nye maskiner, nye produkter og nye arbeidsrutiner, som er i kontinuerlig utvikling. Det som stemte i arbeidslivet for ti år siden, er ikke nødvendigvis det rette i dag, og her kan skolene fort skolene bli hengende etter. Videregående opplæring trenger å være oppdatert utviklingen i markedet og være like langt fremme som næringslivet, aller helst i forkant. Det vil gi arbeidsplassene en kortere veg til kompetansen som trengs i markedet, sier Høyvik, som er en av vertene for nettverksmøtet. 

 Han håper at flere medarbeidere fra bedriftene som tar i mot lærlinger kan få muligheten til i større grad delta i undervisningsopplegget på skolen før elevene kommer i lære. 

 - Et godt tiltak på tettere samarbeid mellom skoler og bedrifter kan blant annet være at folk som til daglig er med i produksjonen i næringslivet kan bidra med relevante oppgaver for elevene på skolen. Vi har også lekt med tanken om tidligere hospitering hos bedriftene, forteller Høyvik.

 Prosjektet starter med kick-off på Scandic Maritime i Haugesund 26.februar og deltakerne skal møtes flere ganger i løpet av året for å jobbe frem en samarbeidsmodell.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden