Selger smaken av Øst-Europa

I mars åpnet ukrainske Eduard Zavgorodniy butikken «Helga» på senteret i Ølen. Siden den gang har mange hevet seg på den øst-europeiske smaksbølgen.


Sveitsisk sjokolade, litauisk kjøtt, polsk ost og ukrainsk smågodt - i det 70 kvadratmeter store lokalet er hyllene fylt til randen av varer fra mange ulike land. De aller fleste fra øst-europeiske, men også fra land som Canada, Spania og Tyskland. 

På "Helga" selges blant annet syltede chili, grønsaker og sopp. En av fordelene med syltede matvarer er den lange holdbarheten.

I disken står eieren selv, som tidligere har jobbet som ingeniør på Westcon. Nå har han byttet ut kontorjobb og oljenedgang med kjøpmannsdisk og utenlandske matvarer. 

Så behovet for nye matvarer

Butikken ble til ved at Zavgorodniy hadde en idé om et tilbud som manglet i Vindafjord. Samtidig gjorde nedgangen i oljebransjen at det var vanskelig å få seg jobb. Ingeniøren måtte tenke nytt. Løsningen ble «Helga». 

- På grunn av blant annet Westcon og Fatland sin ansettelse av utenlandsk arbeidskraft er det mange øst-europeere som bor i Vindafjord i dag. Å kunne tilby dem matvarer fra hjemlige trakter føltes som en god idé. Like mye var tanken å la det norske folk få en smakebit av blant annet øst-europeisk matkultur, forteller Zavgorodniy. 

Han peker bort mot en av hyllene. Nærmere bestemt på en pakke ost og noen lange strimler svinekjøtt og forklarer at det i øst-europeiske land typisk nytes sammen med et kaldt glass øl. Men er det én ting som er typisk for den øst-europeiske matkulturen, så er det syltede matvarer. Syltet paprika, hvitløk, sjampinjong, tomat, chili, rødløk, salat – listen er lang. 

For å få tak i lignende matvarer måtte man tidligere reise til Haugesund, forklarer den ferske kjøpmannen. At varene nå også selges i Ølen, er det mange som benytter seg av. 

 

Lærer bort kokkeferdigheter

Til nå har mottagelsen vært god. Utvalget er populært blant øst-europeerne, men vekker også stor interesse blant nysgjerrige nordmenn. Nordmennene har imidlertid ikke like god kjennskap til alle matvarene. Det forsøker Zavgorodniy å gjøre noe med. 

- Derfor presenterer jeg de ukjente varene for dem og forklarer dem hvordan de brukes i tilberedning av mat, til hvilke retter det passer og hvordan man spiser det, sier han. 

Da kommer de ofte tilbake for å kjøpe samme vare igjen. 

Matvarene fraktes med skip fra ulike land i Europa til Egesund, før det transporteres videre til Ølen og i hendene til Eduard Zavgorodniy.

Norske, utenlandske, store og små – kundespekteret har vært bredt de første fire månedene, og nye varer må stadig bestilles. 

Ser framtidsmuligheter

For øyeblikket fraktes varene med skip fra ulike land i Europa til Egersund, før det transporteres videre til Ølen. Men om salget på «Helga» fortsetter i en oppadgående kurve, vil Zavgorodniy vurdere å starte egen matproduksjon også i nærområdet. 

Samtidig vurderer ukraineren å åpne filialer i nabobygdene, men foreløpig blir det med tanken. 

- Vi er fremdeles i etableringsfasen, så vi får se hvordan salget går framover. Foreløpig er vi fornøyd, men vi kan aldri få for mange kunder, smiler kjøpmannen.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden