Fornyer alt med rosemaling 

Unni Marie Lien har tilbrakt 36 år i et arbeidsliv helt utenom det vanlige. Siden 1980 har hun holdt dørene åpne til butikken, verkstedet og hjemmet sitt. 

Rosemaler Unni Marie Lien har drevet egen butikk i 36 år, men har ingen planer om å gi seg med det første. Om fire år planelegger hun å feire 40-årsjubileum. Foto: Jan Henrik Heggebø

Av Jan Henrik Heggebø

Publisert: 04. august 2016

Som tenåring visste Unni Marie lite om at hun en gang skulle vie livet sitt til rosemaling. 

Da Unni Marie starter egen butikk i 1980, mente noen at det var galskap, og at det ikke fantes tradisjon for rosemaling i Rogaland. "Er det ikke, så skal det bli det", var Unni Maries klare tale. Foto: Privat

Det skulle imidlertid et klønete feilkryss i skolesøknaden sørge for. Feilen sendte ungjenta fra østlandsbygden Hole til rosemalingslinjen på Sand yrkesskole. Den gang hadde hun ikke mye anelse om hva rosemaling var. 

Overbevist av sin far ga hun motvillig utdanningen en sjanse. Det kom hun ikke til å angre på. For på yrkesskolen begynte en spire i henne å gro, og fram vokste lidenskapen for rosemaling. Samtidig ble den hånden som ikke likte å male stadig mer stødig. Så stødig at hun ville gjøre rosemaling til sitt levebrød. 

I 1980 åpnet Unni Marie dørene til butikken og sitt eget hjem, «Unni Marie Rosemaling», like ved innløpet til gamlemoloen i Ølen. Siden den gang har lidenskapen for rosemaling slått ut i full blomst. 

Internasjonal interesse for rosemaling i Rogaland-stil 

Norrøn malerkunst på ytterveggen, en hage ved sjøkanten inspirert av rosemalingens former og farger, et eget kurslokale for rosemaling. Mye har skjedd siden oppstarten for 36 år siden. 

- Jeg så aldri for meg dette da jeg først åpnet butikken. Her har jeg laget noe annerledes og eget. Dette er min egen lille planet, sier Unni Marie, mens vi sitter i butikken omgitt av rosemaling. 

Kunstverkene har vekket stor interesse, og i dag er butikken en attraksjon og et reisemål for turister verden over. Bare i år har gjester fra 56 ulike nasjoner besøkt rosemaleren. 


Når Medvind24 er innom, kommer både franske, belgiske, tyske og italienske turister traskende gjennom den rosemalte døren. Da er Unni Marie raskt på beina for å ønske velkommen. 

- Hei, vil dere ha noe hjelp? Willkommen, wie kann ich helfen? How can I help? 

Å kommunisere med gjestene er ingen problem. På norsk, engelsk, flytende sveitsertysk, litt japansk og mange års erfaring med fingerspråk, ekspederer Unni Marie alle verdens gjester. 

I butikken selger hun ikke bare rosemaling, men også smykker, suvenirer, jakker, troll, lakkerte postkasser, keramikk, smykker, kaffe, te og mye mer. Dessuten er rosemaleren også turistinformatør og gir forbipasserende gjester tips om hvilke naturattraksjoner i regionen man bør utforske. 

- Det er en viktig del av jobben. Bare i dag har jeg gitt over 50 reisetips til turister, forteller hun. 

Likevel er det rosemalingen hun lever av og brenner for. 

Rosemaler motorsykler og brudekjoler 

Unni Marie Lien rosemalte politiskjold og hjelm til en kunstutstilling som ble holdt i Stavanger for noen år siden. Foto: Unni Marie Lien.

Å ta vare på tradisjonshåndverket rosemaling har vært bærebjelken for Unni Marie og den 36 år gamle butikken. Samtidig har det å fornye seg vært viktig. 

- Man skal ta vare på det gamle, men også bevege seg videre og følge med i tiden. Det å bruke rosemaling på utradisjonelle ting er med på å få nye generasjoner til å fatte interesse for håndverket, mener hun. 

Unni Marie maler fremdeles fat, boller, kister og skrin, men i nyere tid har stadig flere, mer uvanlige oppdrag tikket inn. Rosemaleren har blant annet malt på Harley Davidson motorsykkel, brudekjoler, melkekartonger og Bjørn Einar Romørens hoppsko. I tillegg har hun skisset tatoveringer, designet både Maaruds chipsposer og emballasjen til en fransk vinkartong og mottatt «World Master»-prisen i rosemaling i Korea 2010. 

Ensom fagforening 

Ekspedere kunder, være turistinformatør, vedlikeholde hagen og drive rosemaling - alt skal gjøres sju dager i uken, fra tidlig morgen til sen ettermiddag. Det er ikke tvil om at det er travelt i den lille rosemalerbutikken i Ølen. Særlig når fagforeningen består av det hun beskriver som «meg, Unni Marie, meg og meg.» 

- Jeg pleier å spøke om fagforeningen min. Her har «vi» daglige møter med kaffe og en liten sjokoladebit og diskuterer alt mulig. Mye diskusjon kan det jo bli når gartner, vaktmester, hushjelp, rosemaler, «tyristsjef», havnefogdinne og butikksjef alle har sin mening.

Men spøken har også en alvorlig undertone.

- Når en driver for seg selv i en slik unik bransje er det ikke mange å kunne diskutere med. Kreative ideer og planer er ikke lett å snakke om med de som ikke vet hva det dreier seg om. Jeg er vel litt over gjennomsnittet kreativ. Får hele tiden ideer og inspirasjoner  jeg ønsker å gjøre noe med, men får ikke tid til alt jeg vil. Mange ganger føles det tøft når en står helt alene i kampen mot all slags motstand når eneste støttespiller er «fagforeningen», sier hun alvorlig.

Hun drar litt på smilebåndet og avbryter stillheten. 

- Det er både slitsomt, spennende, morsomt og til tider ensomt, men jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag. Fordi jeg treffer så mange spennende mennesker her, og møter med mennesker også mye inspirasjon.

Menneskene som besøker butikken forventer å se rosemaleren, Unni Marie Lien. Derfor må hun alltid være tilstede, mener hun selv. For det har blant annet hendt at japanere og amerikanere har reist fra andre siden av verden, til lille Ølen, ens ærend for å treffe rosemaleren. Både av forretningsmessige og private årsaker. 

Tar du noen gang ferie? 

- Ferie har jeg hver ettermiddag etter jobb. Når jeg er i hagen er jeg på ferie, for hagen er min lidenskap, sier hun smilende. 

Planlegger 40-årsjubileum 

De 36 årene som selvstendig næringsdrivende i eget hus, verksted og butikk har flydd forbi. Om det ikke blir 36 år til med rosemaling og turistinformasjon, så ser hun i alle fall fram til mange flere. 

For om ikke så lenge fyller «Unni Marie Rosemaler» 40 år. Det har hun planer om å markere. Allerede nå, fire år før jubileet, har Unni Marie smått begynt å fundere. 

- Nå får vi først se hva framtiden bringer. Ingenting er planlagt enda. Jeg ser imidlertid for meg en skikkelig god feiring. Det jeg foreløpig vet er at Bruce Springsteen ikke kommer. Det blir fort litt for dyrt, ler rosemaler Unni Marie. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden