Ettertraktet i bransjen

Tilgangen på tømrere med fagbrev blir stadig mindre og lærlinger er blitt en ettertraktet ressurs. I Berge Sag Fagbygg er lærlingeplasser blitt bedriftens viktigste rekrutteringstiltak.

Kristoffer Rønnevik (19) fra Vikedal har vært med i oppføring av en god håndfull hus og hytter etter halvannet år som tømrerlærling hos Berge Sag Fagbygg. Nå er fagbrevet innen rekkevidde og han ser frem til videre karriere med samme gjengen han har snekret hus sammen med siden han forlot skolebenken på tømrerlinja ved Ølen vidaregåande skule.

- Om de vil ha meg med videre, da, sier Rønnevik, og kikker lurt på instruktør Tor Ingve Selland, under takstol-montering på rykende fersk enebolig i Sauda.

Rønnevik er en av tre lærlinger som i dag forbereder seg på fagbrev hos Berge Sag Fagbygg, en av Vindafjord-bedriftene som har vært trofast lærlingplass for en rekke lærlinger i tømrerfaget på Haugalandet.

Rekrutteringstiltak

Siden oppstarten i 1998 har mer enn førti lærlinger fått sitt svennebrev etter opplæring i Berge Sag Fagbygg. Målsetningen er at 10 prosent av de ansatte i Berge Sag Fagbygg skal være lærlinger. Bedriften ser det som svært viktig å sikre tilgangen på faglærte tømrere, sier avdelingsleder Aase Vinerui Berge.

- Det er lite tilgang på tømrere med fagbrev og høy andel av utenlandsk arbeidskraft på norske byggeplasser. Derfor vil vi satse på lærlinger og bidra til at vi på sikt sikrer at vi ikke mister kompetansen på tømrerfaget i Norge, sier Vinjerui Berge.

Ved å ta inn lærlinger får Berge Sag en mulighet til å rekruttere medarbeidere som selskapet har fått kjennskap til gjennom læretiden og som kjenner firmaet, understreker hun videre.

- Økt produktivitet gjennom læretiden gir oss en fagarbeider som fra første dag er tilpasset vårt behov. Som medlem i opplæringskontoret får vi tilbud om faglig påfyll gjennom kurs og annen opplæring. Opplæringskontoret tilbyr dette både til lærlinger og fagarbeiderne våre . Dermed får vi også økt kompetansen i bedriften. De er hos oss på prøve i to år og vi får tilskudd til opplæringen, forklarer Vinjeru Berge.

Møte med arbeidslivet

Lærlinger er blitt en svært ettertraktet ressurs, og deres møte med arbeidslivet i den toårige læreperioden er helt grunnleggende for om de står løpet ut, forteller opplæringskonsulent og avdelingsansvarlig Steinar Høyvik i ByggOpp, Opplæringskontoret for Bygg og anleggsteknikk i Rogaland.

- Det er avgjørende at noen sender signal om at vi trenger disse ungdommene. Å gå ut i jobb kan være hardt for noen, og deres første møte med arbeidslivet i disse bedriftene er en helt vesentlig faktor for om de kjører løpet fullt ut og får fagbrev. Lærlingebedriftene trenger påfyll av fagfolk som de kan være med å bidra til å utvikle fra starten av, sier Høyvik.

På stillaset i andre etasjen under halvtett tak, smeller Rønnevik av spikerpistolen mens instruktør Selland klatrer oppom for tilsyn innimellom.

- Vi tar i mot lærlingene som en del av gjengen fra starten av, det er viktig. Det viser seg snart om de trives i jobben og er rustet for videre yrkesliv som tømrer. Først og fremst legger vi merke til punktlighet og om de passer inn i arbeidsmiljøet. Det tømmer-faglige kommer av seg selv etter hvert, sier Selland som har hatt tømrere i lære i 15 år.

I løpet av 2014 har Byggopp sendt ut til sammen 50 elever til lærlingebedrifter i nord-Rogaland, av dem er det i dag 20 tømrerlærlinger i lære hos Vindafjord-bedrifter.

- Vi har hatt elever fra både Øst- og Sørlandet som i mangel på lærlingeplasser i hjemdistriktet kom til oss, og da er det veldig godt å kunne formidle at vi trenger dem her i «våre» bedrifter, forteller Høyvik. I løpet av fjoråret klarte ikke ByggOpp fylle alle 70 plasser ledige til lærlinger innen tømmer- og anleggsfag.

Stadig flere velger å gå videre på skole i stede for å satse på fagbrevet.

Karrieremuligheter

Ansatte i Berge Sag Fagbygg kan søke om stipend til videreutvikling innen deres fagområde.

- En av våre ansatte utdanner seg i dag til ingeniør, og så langt har to av våre ansatte benyttet seg av tilbudet om støtte til mesterbrev . Dermed får vi medarbeidere med tømrerkompetansen i bunn og med ekstra teknisk kompetanse som også kan brukes i andre selskap i Berge Sag , forteller Vinjerui Berge.

Videre skolegang er derimot ikke aktuelt for Rønnevik, som satser på enda et par ferdigstillelser av eneboliger før han skal opp til svenneprøven.

- Vi satser på at svenneprøven vil være er i boks i august, og at jeg etterpå kan stille på jobb akkurat som jeg har gjort de siste årene, sier Rønnevik.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden