125 000 tonn betong til verdens største gassfelt

Nærmere 4 000 betongfundamenter på 30-50 tonn er under produksjon i Murmansk. Ølen Betongs avdeling i Russland fikk sin største enkeltkontrakt noensinne i Murmansk i fjor. Og allerede har ordren ballet på seg.

Det er snart 10 år siden betong-gründer Atle Berge tok første turen nordover til Murmansk, og et halvt år siden han kapret den største enkeltstående kontrakten Ølen Betong noen gang har fått. Kunden er gasselskapet South Tambey, eid av Yamal LNG som nå utvikler et av verdens antatt største gassfelt på Yamal-halvøya i Sibir. Reservene er estimert til over 1,3 billioner kubikkmeter gass og 550 millioner fat kondensat. Til dette prosjektet trenger Yamal betongelementer. Gedigne elementer, og mange av dem.

Ordrelisten fra byggherre Yamal LGN i juli 2014 var som følger: Mellom 3 000 og 4 000 betongelementer (såkalte Pile Caps eller pælehodefundameneter) skal produseres av Ølen Betong og leveres til Sabetta. Disse elementene skal monteres på pæler i den sibirske tundraen, og oppå pælehodefundamentene skal det installeres bygninger og installasjoner som skal brukes i utvinningen av feltet.

Den opprinnelige ordren var pælehodefundamenter på 30 og 35 tonn, både tre- og firkantete, ca 1,8 meter høye og med en flate på mellom 12 og 20 kvadratmeter. Natt til 1. november gikk første leveransen med fundamenter til Yamal fra Ølen Betongs anlegg i Murmansk. Ved nyttår hadde Ølen Betongs avdelingen rukket å produsere ca 20 % av bestillingen. Og det var da det begynte å tikke inn tilleggsordre; flere og større Pile Caps, totalt 4-500 med vekter fra 38 - 55 tonn.

- Til sammen er det behov for ca 8 000 pile caps til Yamal LNG-anlegget, og kontrakten er delt mellom oss og en leverandør til. Nå ser det ut som om vi har klart det bedre enn de andre, med tanke på at flere av ordrene blir flyttet over til oss. Til nå er vår ordre økt med 35-40 % i forhold til opprinnelig kontrakt, og det er et godt «klapp-på-skuldren» siden vi har klart å produsere tilsiktet kvalitet, sier generaldirektør ved Ølen Betong i Murmansk, Atle Berge.

Investerer mer og bygger større

Fra Ølen Betongs produksjonsanlegg i Murmansk transporteres det nå pile caps med spesialtransport til havnen der de lastes om bord på skip til Sabetta. Fire semitrailere forestår denne transporten med følgebiler både foran og bak. Ved lasting på skip, fraktes det pile caps til havnen syv dager i uken. Etter planen skal det lastes en - to båter i måneden.

Til nå er vår ordre økt med 35-40 % i forhold til opprinnelig kontrakt, og det er et godt «klapp-på-skuldren» siden vi har klart å produsere tilsiktet kvalitet

Allerede har betongspesialisten fra Ølensvåg investert 150 millioner kroner i anlegget i Russland. I november sto en ny 2.250 kvadratmeter stor produksjonshall ferdig, og i desember var det full drift med komplett maskineri og utstyr.

- Vi holder marsjfart og produserer 6 dager i uken. Den nye produksjonshallen har gitt oss mulighet til å produsere for fullt gjennom vinteren, den andre produsenten har måtte stoppet for vinteren. Med det nye sandtaket i full drift er vi også selvforsynte med tilslag, og kan dermed være sikre på at vi får den kvaliteten vi ønsker, forteller Berge.

Men nå som ordren til Yamal LNG har ballet på seg utvides også produksjonshallen med ytterligere 750 kvadratmeter og blir totalt på ca 3.000 kvadrat, forteller Berge.

Blant investeringene som er gjort ved anlegget i fjor var også kjøp av to nye trucker til å flytte elementene. De nye truckene har kapasitet til å løfte 50 og 60 tonn, og kan bli i minste laget å håndtere de største av de nye elementene som skal produseres. Til sammenligning har de største truckene brukt ved Ølen Betongs norske avdelinger løftekapasitet på maks 8 tonn….

Gjennombrudd i Russland

Pile Caps-leveransene er den største enkeltkontrakten Ølen Betong noen gang har fått, og markerte et gjennombrudd for Ølen Betongs satsing hos vår store nabo i øst. Av et tjuetalls norske industribaserte selskaper i Murmansk er Ølen Betong en av de tre største, de to andre er Reinersten og Barel. Men veien frem til dagens status, har ikke bare vært enkel.

Det er ti år siden Atle Berge først begynte å tenkte betong-business i Murmansk. - Det er et annerledes marked å forholde seg til. Det har vært nybrottsarbeid som har krevd kapital, tålmodighet og stå-på-vilje, forteller generaldirektøren for Ølen Betongs avdeling i Russland. Foto: Kari Aakra

Uendelige runder i rettsalen, rakettskudd mot kontorlokalene og kulturforskjeller har satt sitt preg på årene siden Berge først etablerte en russisk avdeling av Ølensvåg-selskapet.

- Som utlending og utenforstående blir man gjerne møtt med litt skepsis der oppe. Det er et annerledes marked å forholde seg til. Det har vært nybrottsarbeid som har krevd kapital, tålmodighet og stå-på-vilje, forteller Berge.

Nå er det et kjølig globalpolitisk klima som gir direktøren hodebry. Den siste tids uroligheter rundt Krim og Ukraina, med påfølgende sanksjoner fra Vesten og motreaksjoner fra Russland, har satt norsk næringsliv i en skvis, mener han.

Politisk hodebry

- Flere norske bedrifter som etablerte seg i Murmansk har forsvunnet. Vi kjenner blant annet til en norsk bedrift som gikk fra en årlig omsetning på ca 120 millioner kroner til null, som følge av sanksjonene. Vi må huske på at det over lang tid har vært godt samarbeid mellom næringsliv i Nord-Norge og Russland. Innen olje og gass-næringen er det brukt mye norsk teknologi i Russland, men nå er det blitt verre. Russerne kjører sitt eget løp, de begynner å se mot øst i stedet for til naboen i vest. Dette kan på sikt få betydelige negative følger for flere norske bedrifter, påpeker Berge.

Han har ved flere anledninger tatt diskusjonen med norske utenriksmyndigheter, og mener Norge må begynne å se hvilke følger situasjonen etter hvert kan få for norsk næringsliv.

- Under sittende president har den menige mann og kvinne fått det bedre i Russland. Putin har også begynt å vise styrke overfor andre stormakter, les: USA, og viser tydelig at det finnes ikke bare en stormakt i verden. USA kommer med sanksjoner, EU slenger seg på og Norge dilter etter. Russland og russere er ikke akkurat diplomatiets høyborg, der er det makta som rår. Og Norge kommer i skvis på grunn av diltingen etter Statene i dette prestisjeløpet, mener Berge.

Men til tross for geopolitisk kjølighet har Ølensvågs-bedriften nok jobb i tiden som kommer. Bedre tider i Russland har fyrt opp byggevirksomheten, og i Murmansk er det mye på agendaen. Det drypper også på Ølen Betong.

- Det er flere nye utbygginger på gang, der vi ser muligheter for leveranser. Dessuten jobbes det og med nye større prosjekt innen olje og gass som og kan gi noe til oss, sier Berge. Men så er vi jo i Russland og der vet en jo aldri helt….


Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden