Trapper opp

Ølen Trevare har merket bremsen i boligbyggemarkedet de siste årene. Nå øker aktiviteten hos trappefabrikanten, og det leveres sjelden to like varianter fra fabrikken i Vikebygd.

Det er lite som minner om glansede boligmagasiner eller striglede interiørutstillinger i produksjonslokalene til Ølen Trevare i Vikebygd. Men her tegnes, produseres og monteres trapper i henhold til siste interiørtrender.

- Det går ikke så mye i dreidde spiler lenger. Nå er det mye stål, glass og lys som gjelder. Vi får ofte oversendt bilder fra magasiner eller nettsider, med beskjed om at «slik vil vi ha det», og vi gjør det vi får beskjed om, sier Kenneth Hundhammer, trappeprodusent og medeier i Ølen Trevare. 

To dager i uken er to av de ansatte ute på monteringsarbeid. En dag går monteringsferden til Hardanger, en annen dag  til kunder vestover på Haugalandet.  

I mer enn 30 år har Ølen Trevare produsert og montert trapper i et stort omland, fra Bokn i sør til Kvinnherad i nord. Etter noen toppår i 2013 og 2014 med rundt 10 millioner i omsetning, har trappeprodusenten i Vikebygd fått kjenne på stillstanden i boligbyggemarkedet de siste årene. Men nå peker pilene opp igjen. 

- Det er i alle fall veldig mye å regne på, og det er et godt tegn. Selv om vi hadde en dupp etter 2015, har vi alltid holdt oss på plussiden. Vi merket at det var mer aktivitet i 2017, og vi har troen på at det blir et enda mer hektisk i 2018, sier Hundhammer.

Opplyste trapper 

Når Medvind24 er på besøk pakkes lastebilen for leveranse. Dagen etter skal det monteres ny trapp i en enebolig i Rosendal. Uken etter er det monteringsarbeid for kunder vestover på Haugalandet som står for tur. Av totalt fem ansatte, er to av dem ute på monteringsjobb to dager i uken. 

- Vi har hatt noen leveranser til Oslo og Bergen gjennom lokale entreprenører som har hatt oppdrag der. Men vi prioriterer alltid kundene her i regionen, Sunnhordland og Haugalandet. Vi monterer mellom 70 og 80 % av det vi produserer, og stadig flere byggmestre sier fra seg denne jobben. Derfor ønsker vi først og fremst å holde fokus på kunder i hovedområdet vårt, slik at vi kan ta monteringsjobben selv, forteller Hundhammer. 

Gjennomsnittlig ferdigstilles en trapp daglig i fabrikken i Vikebygd. Som spesialfabrikkant av trapper leveres både standardløsninger og spesialtilpassede produkter. De standardiserte trappene leveres det stadig færre av. Trapper har blitt et viktig møbel i huset til folk. Kundene vil ha noe «eget», og ofte av annet materiale enn tre. 

- Det er blitt mye mer glass og stål. Og lys. Folk vil ha lys integrert i trappene, og det er blitt en ganske vanlig del av bestillingen vår. Vi leverer ofte trapper med integrerte ledlys, og det ser vi det vil bli enda mer av i tiden som kommer, sier Hundhammer.

Det blir ikke produsert så mange dreidde spiler i fabrikken lenger. Nå sender kundene bilder av siste trender, og sier at "slik vil vi ha det". - Og vi gjør fint det vi får beskjed om, sier Kenneth Hundhammar (t.h) og Ove Øvrevik. 

Bedriften er bygget på erfaring og godt håndverk gjennom 33 år, samtidig som de har holdt maskinparken oppgradert i tråd med både mote og marked. 

- Det har alltid vært en prioritet for oss å ha oppdaterte maskiner for mest mulig effektiv produksjon, sier Leif Steinsland, som sammen med broren startet Ølen Trevare i 1985. Steinsland er fremdeles daglig leder på papiret. Men dersom noen spør etter «sjefen» på Ølen Trevare, får man kontant tilbake «Hvem av dem? De fleste er sjefer her». 

Steinsland eier fremdeles 50 prosent av bedriften, mens sønnen Kjartan Steinsland og Kenneth Hundhammer eier hver sine 25 prosent. 

Frem til slutten av 80-tallet var det kun gründer-brødrene Steinsland som jobbet i Ølen Trevare. Utover 90-tallet ble de flere, og maskinparken fikk seg en kraftig oppgradering. 

- På begynnelsen av 90-tallet fikk vi nytt trappeprogram på PC. Frem til da måtte vi tegne opp trappene i fullskala på papir som vi la utover gulvet. Det var et stort steg. Og i 1996 kom første trappemaskinen. Vi var tidlig ute med den. Etter hvert ble hele prosessen enda mer effektivisert på tidlig 2000-tall. Tidligere hadde maling og lakkering vært en flaskehals, men også det ble mye mer effektivt med nye maskiner, sier Steinsland. 

- Det er mye arbeid å regne på for tiden, og det er et godt tegn. Vi tror 2018 vil bli et hektisk år, og pilene peker oppover, sier Kenneth Hundhammer, som sammen med Leif Steinsland og Kjartan Steinsland eier Ølen Trevare. 

Velger å stå utenfor kjedene

Det har aldri vært et mål å bli noen stor bedrift, forteller Steinsland. Målet har vært å få levere nok til å holde en stabil produksjon. Fram til 2004 holdt Ølen Trevare holdt til i «gamle Berge Sag», men det ble for trangt og tungdrevet 

- Vi fikk tilbud om nye produksjonslokaler i Vikebygd. Der var det mye større plass, og vi kunne ha hele virksomheten på ett plan. Bare første året etter at vi flyttet fra Ølensvåg, doblet vi produksjonen, forteller Steinsland. 

Utover det har trevarevirksomheten hatt et stødig fotfeste i det regionale privatmarkedet. Men konkurransen er skjerpet, og de store kjedene tar større og større plass. 

 - Vi har mange gode samarbeidspartnere på Haugalandet og Sunnhordland. Men stadig flere går inn i større kjeder. Og er du ikke med, blir du ekskludert fra deler av markedet. Vi har selv vurdert om å bli del av en større kjede, men har falt tilbake på at vi vil være selvstendige. Det er et spørsmål om økonomi og kapasitet. Vi må i så fall produsere rimeligere, samtidig som vi ikke har sikkerhet for hvor mye vi får levere, sier Steinsland, som lar det være opp til neste generasjon om det blir en kjedebedrift eller ikke. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden