Millioner til miljøvennlige landstrømanlegg

Å få landstrøm til skip og rigger er ikke bare å koble i en ledning. Westcon har utviklet et landstrømanlegg som kan ha et stort markedspotensiale. To av anleggene har fått støtte fra Enova.

De tre første anleggene vil være på plass tidlig i juni. Et anlegg til skip og et til rigg i Ølen og et anlegg til skip i Florø. Et testanlegg til skip har vært i bruk i Ølen en stund. To av de faste anleggene har fått vel 1,8 millioner kroner i støtte i Enovas første landstrøm-konkurranse der 82 millioner er fordelt på 13 prosjekter. 23. mai åpnet neste runde av konkurransen. 

- Westcon har de siste årene opparbeidet seg betydelige kompetanse innen miljøvennlige energiløsninger for den maritime bransjen. For landstrømsløsninger har vi god dialog med havner, verft og rederier. Vi er også i tett dialog med Enova, og vi leverer komplette løsninger til forskjellige energibehov, sier Frode Skaar, leder for salg og forretningsutvikling i Westcon Power & Automation (WPA). 

Mindre forurensing og støy 

Sju prosent av klimagassutslippene fra skip skjer mens skipene ligger til kai. Landstrøm er et viktig tiltak for å redusere ikke bare globale utslipp, men også lokal forurensning og støy. 

- For å få et stabilt landstrømanlegg må det langt mer til enn å koble i en ledning. Utfordringene ligger i å omforme frekvens, spenning og effekt fra strømmen på land til å matche det som brukes på skip og rigger. Her kreves det både avansert utstyr og løsninger, sier Gunvald Mortvedt, leder for produkt & system. 

Stort markedspotensiale 

Enkelt forklart er frekvensen på landstrøm 50 Hz og 60 Hz på skip. Spenningen på land er som regel 400 volt og 450 -690 på skip. Lite av utstyret om bord på et skip kan med andre ord kjøres med vanlig landstrøm. Det løses som regel ved at skipet ligger med en eller flere motorer i gang for å produser strøm til eget bruk. 

 - Mange skip er i opplag og vil nok bli liggende en stund. Flere vil komme til slik situasjonen er i markedet i dag. Ved å bruke vårt landstrømanlegg kan skipene stenges ned og samtidig har tilgang på nødvendig strøm. Vi er i gang med å bygge anlegg for utleie, og dette kan ha stort markedspotensiale. Eneste begrensning per nå er produksjonstiden på to-tre måneder, sier Mortvedt. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden