Kompetansebank for offshore og maritimt miljø

Oppsigelser i hopetall preger fremdeles olje- og gassnæringen og maritime bedrifter. Mye kompetanse og dyktige fagfolk forsvinner ut dørene. Et lokalt firma under etablering har tatt mål av seg å ta vare på denne kompetansen.

- Vi ser hva som skjer i næringen, men ser også at bildet er todelt. Oppsigelser på den ene siden, men også at rigger får kontrakter, skip får oppdrag og verft trenger personell i forbindelse med hastejobber. Vi stilte oss spørsmålet om hvordan vi kan ta vare på den frigjorte kompetansen, og det var da ideen om å etablere en kompetansebank spisset mot offshore, maritim, landbasert olje- og gassindustri og servicebedrifter dukket opp, forteller sandeidbuen Jan Åsmund Lærdal og osingen Kurt Henning Grimsland. 

Nylig etablerte de selskapet Offshorekompetanse med firmaadresse Sandeid og avdelingskontor på Os. I disse dager gjøres en nettside tilgjengelig for registrering av CV-er, og med mulighet for bedriftene å søke etter akkurat den kandidaten med akkurat den kompetansen og den bakgrunnen de er på jakt etter. 

Lærdal og Grimsland har henholdsvis sju og 11 års erfaring fra jobber i Nordsjøen, og er tett på for å kunne ta pulsen på næringen. 

Nordens største kompetansebank? 

- Vi har tatt mål av oss til å bli Nordens største kompetansebank for offshore, maritim næring og landbasert olje- og gassnæring. Det finnes mange steder å registrere CV-ene sine, men – så vidt vi kjenner til – ingen som er spisset mot de miljøene vi satser på, sier de to. 

Offshorekompetanses database skal kun inneholde CV-er på personell innen rigg/installasjon, maritim/fartøy, brønnservice/ISO-fag/produksjon og andre offshore- og maritimrelaterte fag. 

- Innen disse områdene går vi detaljert til verks med opplisting av samtlige stillingskategorier. På nettsidene våre skal potensielle arbeidsgivere i offshore- og maritimbransjen kunne logge seg på og finne alle typer personell, enten det er mekanikere, boredekksarbeidere, casingoperatører, tilkomstteknikere, matroser, fiskere eller andre kategorier de måtte søke etter, forteller Lærdal. 

Tilbyr månedsabonnement 

Spissingen mot et avgrenset kundesegment håper gründerne skal gjøre at potensielle arbeidstakere skal velge deres løsning for registrering og publisering av CV-er. De har også som mål å gjøre oljeselskap, rederier og servicebedrifter til faste brukere av deres database når de har behov for fagfolk. 

- Vi håper også at bedrifter som i enkelte perioder kan ha industriarbeidere tilgjengelige for utleie, kan registrere arbeiderne i databasen vår, og at bemanningsbyråer også kan se seg nytten av å bruke basen til raske søk, sier Lærdal. 

- Vår løsning gjør det enkelt for arbeidssøkende å legge inn CV-ene sine og for arbeidsgivere og bemanningsbyråer å søke opp den rette kandidaten. Ved registrering av CV-er får brukerne opp relevante menyer og påminnelser om hva som må med i CV-en, og påminnelser om hva man eventuelt kan ha glemt. Bedriftskundene skal ved hjelp av detaljerte søkebegrep og fritekst kunne finne akkurat den kandidaten de søker, legger Grimsland til. 

I motsetning til de fleste andre aktørene – bemanningsselskaper og lignende – som tar betalt hos den som trenger arbeidskraft, tilbyr Offshorekompetanse månedsabonnement til arbeidssøkerne.

- Vi tilbyr abonnement for 79 kroner måneden. Abonnementet fornyes automatisk hver måned inntil man eventuelt sier det opp. Aktive CV-er er tilgjengelig for bedriftskundene som har registrert seg i vårt system, forteller Lærdal. 

I abonnementet håper de etter hvert blant annet å kunne innarbeide gode tilbud fra leverandører av relevante sikkerhets- og fagkurs rettet mot de aktuelle yrkesgruppene. 

Søker etablererstøtte hos VAF 

Både Grimsland og Lærdal er klare på at det er nå tanker og ideer skal omsettes i et drivverdig foretak. I første omgang håper de å få tilbake sparepengene de har lagt i etableringen av selskapet og investeringen i nettsider og annonsering – nærmere en halv million kroner. På sikt kan det bli en heltidsjobb og offshorearbeid et tilbakelagt stadium. 

- Vi håper selvsagt at mange arbeidssøkende skal tenne på ideen vår og registrere CV-ene sine i databasen vår, at arbeidsgiverne skal velge vår vei for å finne de rette kandidatene, og selvsagt også at institusjoner med penger kan støtte oss i oppstartsfasen. Blant de som kommer til å få en søknad om støtte er Vindafjord Arbeidsgiverforum (VAF), som via Regionalforvaltning.no har tillyst inntil 20.000 kroner i etablererstøtte til unge etablerere. Vi håper på full pott, medgir de to gründerne.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden