Kan ta utdannelse i fengselet 

Soning har rehabilitering som hovedmål, og Sandeid fengsel har et tett samarbeid med Ølen vidaregåande skule om utdanning. Det har blant annet resultert i 10 fagbrev de siste årene. 

Viktige samarbeidspartnere for å gi innsatte et best mulig skoletilbud. F.v. Siv Haugsgjerd, rådgiver i TAFU, Kjell Ove Mattingsdal, miljøarbeider ved Ølen vgs, Mai Venke Lilleland, undervisningskoordinator ved Ølen vgs og verksmester Kjell Arne Wilhelmsen i Sandeid fengsel. Alle foto: Ellen Marie Hagevik

Av Ellen Marie Hagevik
Publisert 6. juli 2016

Sandeid fengsel har plass til 88 innsatte, og alle har aktivitetsplikt. Se egen sak om verksdriften her. Når en ny innsatt kommer til fengselet, blir vedkommende orienter om arbeidstilbud, opplæringsmuligheter og individuell tilpassing. Er skole og utdannelse aktuelt for den nyinnsatte, blir han eller hun innkalt til en innledende samtale med skolen. 

Ølen vidaregåande skule har fast plass i fengselet, og kartlegger, gir råd og legger en plan for teori og praksis i forbindelse med utdanning. Rundt halvparten av de innsatte er innom på skolen enten på fulltid eller i kombinasjon med verksdriften. 

De innsatte kommer til Sandeid fengsel med ulike utfordringer og ulik utdanningsbakgrunn. Noen har knapt fullført ungdomsskolen, andre mangler bare litt for å få fagbrev eller komme i mål med høyere utdanning. 

- Jobben vår er å sørge for at det blir lagt et løp som gir dem dokumentasjon på hva de kan av teori og praksis. Sørge for at de fyller hullene for å få praksisattest, fagbrev eller søke seg videre til høyere utdanning. I år er til sammen sju lærere og en assistent involvert i undervisningen som tilrettelegges for hver enkelt innsatt. Vi leier også inn fagpersoner der skolen ikke kan dekke faget selv, sier undervisningskoordinator Mai Venke Lilleland ved Ølen vgs. 

Fortsetter etter fullført soning 

Soningstiden i Sandeid fengsel varierer mellom tre måneder til to-tre år. Siden det er et lavsikkerhetsfengsel, gir det mulighet for frigang for en del av de innsatte. Det muliggjør blant annet praksis utenfor fengselet. 

- Vi har et veldig godt samarbeid med en lokal entreprenør som sørger for at innsatte får nok praksis til å få kompetansebevis på anleggsmaskiner. I vår har 10 innsatte hatt oppkjøring på gravemaskin og hjullaster, forteller Lilleland. 

Innsatte som er på vei mot fagbrev får blant annet praksis i avdelingene til verksdriften i Sandeid fengsel. Denne lekehytta er en del av forberedelsene til fagbrev som tømrer.

Så langt har 10 innsatte tatt fagbrev i Sandeid fengsel. For en del av de som begynner på utdannelse, er soningen over før de har fullført det de har begynt på. Disse blir koblet opp til utdanningsinstitusjoner og voksenopplæring på utsiden. 

- Det er viktig at tråden fra fengselet blir tatt opp og utdanningsløp blir fullført. Eller at de får arbeidstrening, som etter hvert får dem ut i jobb. Å få telefon fra en tidligere innsatt som forteller at fagbrevet er bestått, er veldig kjekt og en solid bonuslønn, sier Lilleland. 

Noen eksempler på skole- og utdanningsløp: 

Mann (19) inne til 181 dagers soning. Manglet praksis i PTF-faget bygg (VG1 og VG2) og en eksamen på VG1. Under soningen fikk han praksis og tok eksamen. Søkte læreplass etter løslatelse. 

Mann (23) inne til 285 dagers soning og mann (47) inne til 405 dagers soning. Begge tok påbygging til studiekompetanse og søkte seg inn på høyskole. 

Mann (24) inne til 167 dagers soning. Begynte på VG2 INA med praksis og teoriundervisning. Etter soning kunne han fullføre VG2 på videregående skole. 

Mann (42) inne til 67 dagers soning. Fulgte et løp med VG1 Bygg på Østlandet. Fikk fortsette med fagene under soning og avsluttet skoleåret på egen skole etter løslatelse. 

Ønsker mer samarbeid med bedrifter 

Sandeid fengsel er godkjent lærebedrift for en del fag, men både behovet og potensialet for mer samarbeid med bedrifter på Haugalandet er stort. 

 - Vi samarbeider med Haugaland Opplæringskontor, men det er ikke lett å få praksisplasser og lærlingeplasser til innsatte. Å komme ut i yrkeslivet og ha noe meningsfylt å gjøre er viktig for en vellykket rehabilitering. Her skulle vi gjerne sett at flere bedrifter kom på banen. Vi savner også en fast NAV-veileder i forhold til hjelp, tilrettelegging og kvalifisering under soning, sier verksmester Kjell Arne Wilhelmsen. 

For innsatte fra sørfylket er TAFU et tiltak som starter opp etter løslatelse. TAFU skulle bli et landsdekkende tiltak etter at pilotprosjektet i Stavanger ble permanent i 2015. Det har foreløpig ikke skjedd, men TAFU samarbeider med alle fengslene om innsatte fra sørfylket. 

- Å få mulighet til praksis og jobbtrening både mens den innsatte er i fengselet og etterpå, har vist seg å gi gode resultater. Straffedømte har mange ressurser, og gjennom deltakelse i TAFU har de fleste kommet ut i full jobb og fått orden på livet sitt, sier rådgiver Siv Haugsgjerd. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden