Hele verden finner veien til Utbjoa 

Jenny Campbell har drevet Smedsvik Bed & Breakfast i tre år. I snitt har hun hatt besøk av én nordmann i året. Resten av gjestene kommer fra hele verden. 

I Smedsvik har australske Jenny Campbell gjort om 15 dekar til en fantastisk hage, og gjester kommer fra hele verden for å bo på hennes bed & breakfast i underetasjen på hovedhuset.

- Det ligger ikke i den norske kulturen å bo på bed & breakfast-steder. Det blir sett på som siste utvei for overnatting. Mange steder ellers i verden ser reisende det som en både rimelig og interessant måte å bo på for å bli bedre kjent med stedet man besøker, sier australske Jenny. 

For med henne er du på fornavn fra første stund. En perle, svært gjestfri og elskverdig går igjen på tilbakemeldingene på det verdensomspennende nettstedet Airbnb der Jennys Fjord Paradise ligger ute for booking. Og at hun er en utmerket kokk. 

Jenny flyttet til Smedsvik med mannen Leif Magne Nordbø jula 2007. Jobben hans gjør at han til tider er mye vekke. Jenny hadde ikke jobb og holdt etter hvert på å gå på veggene. For vel tre år siden gikk hun i gang med bed & breakfast-prosjektet. 

Første booking etter fem minutter 

- Jeg fikk hjelp av en venninne til å lage siden til mitt Fjord Paradise på Airbnb. Det tok en uke, og fem minutter etter at Smedsvik BnB var på nett kom den første bookingen. Dagen etter en ny. Siden har bookingene strømmet på. Sesongen varer fra tidlig mai til slutten av september/begynnelsen av oktober, sier Jenny. 

Gjestene som har funnet veien til Smedsvik er fra hele verden, men så langt bare tre nordmenn. Den ene av dem mor til musikeren Sondre Lerche. Hun hadde fått link til stedet av en venn i New York. 

- Det er helt utrolig hvem som kommer. Den siste var en israelsk professor som jobber med et banebrytende nanokarbonstoff. Mannen som eier verdens største selskap for party-effekter kom fra Nederland med kone og datter. Men det er alle slags nasjonaliteter. Amerikanere, franskmenn, sveitsere, østerrikere, newzealendere, afrikanere og gjester fra Hong Kong, for å nevne noen, sier Jenny. 

Bed and breakfast-konseptet er at du bor i huset til vertskapet, frokost er inkludert i prisen og du spiser ofte sammen med vertskapet. Noen steder bor du på et rom og deler bad med vertskapet. Andre steder er langt mer romslig. Hos Jenny er det veldig romslig med tre store rom i underetasjen, sju sengeplasser, stort bad og vaskerom, sauna og vinterhage med egen inngang. Fargerikt innredet med en blanding av norsk husmannsplass, design og fargerik australsk kunst. 

Sultanen av Brunei som kunde 

Smedsvik BnB ligger idyllisk til med utsikt til både Ålfjorden og Bjoafjorden. Hovedhuset sto ferdig til jul i 2007. Det ene rommet i underetasjen skulle egentlig være garasje. Og vinterhagen var en huk med inngang til bade- og vaskerommet. Gjestene kan glede seg over en fantastisk hage på nærmere 15 dekar som Jenny og Leif har brukt sju år på å opparbeide. Og de kan benytte seg av naustet, båten og ta seg en fisketur på fjorden. 


- Da vi flyttet hit var det 26 epletrær bare fra porten og ned til hønsehuset. Alt var overgrodd, og det var så mange trær at vi ikke så sjøen, forteller Jenny før hun viser oss rundt. Selv i oktober er det flott i hagen. 

Hun er selv en bereist dame som har fartet verden over. Også med det hun drev med før Leif kapret henne etter at de møttes i Alta i 2005. Sånn i forbifarten nevner hun at hun har vært partner i et av Australias største eksportfirma for kveg og fullblods løpshester. På kundelisten står blant andre kongen av Malaysia og sultanen av Brunei. 

Planlegger hagekurs 

Foreløpig har hønene hønsehuset for seg selv, men Jenny har planer om å gjøre det om til overnatting for gjester.

For å gjøre resten av historien kort: I juni 2006 kjøpte de Vikevegen 2216, eller Smedsvik som stedet kalles etter smeden som i mange år bodde på husmannsplassen. Det gamle smedhuset var 160 år, men for råteskadd til at det lot seg restaurere, så de satte i gang med å bygge nytt. I 2008 giftet de seg. 

Neste plan for stedet er å bygge et grindhus av materialer for egen skog. Det skal brukes til arrangementer og kurs. Først på planen står hagekurs. Det har Jenny tenkt på en stund etter at hun måtte ha hjelp til hagen og fant ut at det var det mange andre som ønsket også. 

- Og så har jeg lyst til å gjøre hønsehuset om til bolig slik at vi kan får flere overnattingsplasser. Det tror jeg vil være eksotisk for en del av gjestene, smiler hun. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden