Fra bulldoserlag til moderne anleggsbedrift 

I 1950 jobbet det tre-fire mann i Bjoa Bulldoserlag. Firmaet fikk navnet Tveit Maskin AS i 1980, og i dag sørger 14 ansatte og moderne utstyr for en omsetning på rundt 40 millioner kroner årlig. 

Knusingen av masser er det firmaet Oddvar Flatebø Maskinutleie AS som står for. Toralv Tveit ser også en del egne maskiner når han skuer ut over masseuttaket på Fikse. 

Det startet med Sigmund Tveit og Tor Vølstad på Bjoa i 1950. Navnet på firmaet var Bjoa Bulldoserlag, og de hadde to-tre mann i arbeid. I 1957 endret firmaet til Sigmund Tveit. Oppvokst med og i firmaet, gikk det nærmest av seg selv at sønnen Toralv gikk inn i driften og tok over i 1980. Da fikk firmaet navnet det fortsatt har: Tveit Maskin AS

- Da jeg tok over var det to gravemaskiner og en lastebil. I dag har vi 14 ansatte, inkludert en lærling. Utstyrsparken har også blitt større med åtte gravemaskiner, fire lastebiler, to hjullastere, dumpere, traktorer og en del annet, sier Tveit. 

- Vi liker ikke å lage sjau 

Firmaet er blitt en betydelig lokal aktør innen opparbeiding av tekniske anlegg, vei, vann, avløp, tomtearbeid og idrettsbaner. Uten at det gjøres noe stort nummer av det. 

- Det har gått stille og rolig for seg. Vi liker ikke å lage sjau om oss selv, smiler Tveit. 

Oppdragene er for det meste lokale, men Tveit Maskin har også hatt større oppdrag blant annet i Sauda og på Karmøy og Stord. 

- Nå har vi nettopp avsluttet Vikaneset Panorama der vi har holdt på siden 2013. Det har vært et stort og veldig kjekt oppdrag. Neste tilrettelegging av tomter blir i boligfeltet til Lars Dalen på Lunde der det skal utarbeides rundt 18 tomter til boliger, sier Tveit. 

Mange gode lokale kunder 

Vikaneset er et av de største oppdragene Tveit Maskin har hatt. Av pågående oppdrag er utbyggingen av Coop/Felleskjøpet-tomta i Etne et av de store med grunnarbeid på 17 000-18 000 kvadratmeter. Tveit Maskin fikk oppdraget i april, startet opp i mai og skal være ferdig i januar. De som følger med i Ølensvåg har sett at haugen med masser på Omega-tippen er i ferd med å forandre seg til en stor parkeringsplass med fint kaiområde. 

- Omga skal utvide kontorbygget sitt, og vi går snart i gang med grunnarbeidene der tennisbanen/parkeringsplassen er. Om ikke så lenge blir det også oppstart av grunnarbeid på Westcon der den gamle lagerhallen skal rives og Flerbrukshallen bygges på. Av andre ting som er på gang kan jeg nevne Krokavatnet hyttefelt, utvidelse av byggefeltet på Roastrand og et byggefelt på Susort med 12 hus. Vi har mange gode lokale kunder og nok å gjøre, sier Tveit. 

Sier aldri nei 

Firmaet tar likevel på seg mindre arbeider – definert fra en million og nedover. Som garasjetomter, grøfting og private veier. 

- Vi sier aldri nei, men det hender at kunden må være litt tålmodig, sier Tveit. 

Tveit Maskin har også eget masseuttak på Fikse og verksted på Bjoa. Verkstedet styrer sønnen Torbjørn og sørger for at maskinpark og utstyr er i topp stand. Oppstår det akutte behov, rykker han ut med en velutrustet servicebil. Hovedsakelig tar verkstedet seg av egne maskiner og utstyr, men sier ikke nei om lokale bønder eller andre trenger hjelp. 

Godt arbeidsmiljø 

Arbeidsstokken har vært stabil over lang tid, og det er også med på å prege et godt arbeidsmiljø. Julebord har Tveit Maskin sluttet med. I stedet drar de på en eller flere turer i året, nå sist til Voss med vindtunnel og rafting. Til vinteren står VM i skiskyting for tur. I løpet av året blir det også noen gutteturer til Haugesund, og firmaet har en familiedag om sommeren. 

 

De siste 10 årene har Tveit Maskin hatt åtte lærlinger. De fleste av dem har blitt værende. 

- Vi har ikke søkt etter lærlinger. De har kommet til oss og spurt. Her får lærlingene prøve seg på veldig mye forskjellig. Det vi holder på med er teamarbeid, og skal du bli en god maskinfører må du ha jobbet i grøfta for å vite hvordan det er, sier kontorleder Marianne Ihle.

Hun er ifølge Tveit er uvurderlig for firmaet og holder orden på både han og resten av mennene. Ihle vil heller rose mennene. 

Drivkraften i firmaet 

- Karene som jobber ute er allsidige og flinke fagarbeidere som står på. Uansett tid på døgnet, vær og vind, er de dessuten alltid like blide, sier hun. 

- Det er de som er ute og gjør jobben som er drivkraften i firmaet. De gjør en fantastisk jobb og sørger for at kundene våre blir fornøyde, sier Tveit. 

Framdrift og rundt 40 millioner kroner i omsetning de siste årene, kommer ikke uten mye arbeid. Og Toralv Tveit har lange dager og tre kontorer. Et i Ølensvåg, et hjemme på gården på Bjoa og et i bilen. 

- Mye har skjedd siden jeg overtok i 1980. Alt utstyr er mye bedre og har større kapasitet. Den gang gikk det nesten i gangfart opp Fikse med en fullastet lastebil med 150 hestekrefter. I dag følger bilene trafikken. Den største endringen er kanskje at det er et helt annet papirvelde og krav til dokumentasjon. Dessuten er det blitt en mye mer oppjaget bransje, og du må være tilgjengelig hele døgnet, sier Tveit, som trives aller best ute i felten.


Omega-tippen er i ferd med å bli en stor parkeringsplass og et fint tilrettelagt kaiområde med steinmurer.



Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden