Fengslende produksjonsbedrift i Sandeid

Paller snekres det fortsatt tusenvis av i Sandeid fengsel, men verksdriften er langt mer enn det. Fra produksjon av hagebenker til støyping av kirkelys og store skogsjobber


 

Sandeid fengsel er et lavsikkerhetsfengsel, og mange forbinder det med promilledømte og 21 dager pallesnekring. Det er det neste slutt på. 

- Personer som med promilledommer er over og ut. De soner som regel med fotlenke. Nå er det innsatte med annen type kriminalitet som er her med dommer fra tre måneder til to-tre år, sier verksmester Kjell Arne Wilhelmsen. 

Fengselet har plass til 88 innsatte, og det er som regel helt fullt. De innsatte skal ha noe meningsfylt å gjøre hver dag, og det er her verksdriften kommer inn. Hele 12 avdelinger (se fakta) tilbyr varierte oppgaver fra drift og vedlikehold av fengselsområdet, biler og utstyr til produksjon av trendy interiørvarer, sveising og bilvask. 

Innsatte kan også ta utdannelse i fengselet. Se egen sak her.

Et jordbærtre er konstruert slik at jorda holder seg inni treet uten bunn i «hyllene».

Hagesett og kirkelys 

- På mange av varene og tjenestene er det mer enn tre måneders ventetid. Vi har en del faste bedriftskunder og privatkunder som stadig kommer igjen. For eksempel til bilvask, sier Wilhelmsen. 

Pallene, som fengselet lenge var mest kjent for, produseres det fortsatt store mengder av. Avdelingen er et godt eksempel på produksjon for bedrifter. De leverer blant annet til Fjetland Pallefabrikk, Zanda takstein og Ølen Betong. 

- Snekkeravdelingen leverer en rekke produkter. Av de større tingene er hagesett det mest populære. At vi lager lys er ikke så kjent. Lysstøyperiet produserer blant annet lysene til alle kirkene i Vindafjord i tillegg til det vi har for slag til kunder. Lysrestene støypes om til tennbriketter, som selges i poser vi syr selv, sier Wilhelmsen. 

Følger med på trender 

Gjenbruk er gjennomgående i all produksjon. Overskytende materialer fra produksjonen i snekkeravdelingen og palleavdelingen blir for eksempel brukt til andre produkter. Når det ikke er nok igjen av materialene til at det kan lages noe av dem, blir de kappet opp og selges som tennved. 

- Vi har et godt samarbeid med lokale rørleggere, og sveiseavdelingen får brukte 200-liters varmtvannstanker. Bunn og topp blir brukt til bålpanner, resten av metallet valses ut og blir brukt til forskjellig. Det som blir igjen av metallskrap kjører vi til gjenvinning og får betalt for, sier Wilhelmsen. 

De aller flest produktene som lages er utviklet etter ideer fra både ansatte og innsatte. Det er til og med folk som følger med på interiørtrender og sørger for at produksjonen er oppdatert. 

- Vi leverer faktisk en del varer til interiørbutikker. Materialvalg og farger justeres etter hva som er in i år. Selv om mange av våre produkter er standard, både videreutvikler og tilpasser vi produktene. Når vi har kapasitet, tar vi også på oss ting som er utenfor de faste produktene. Blant annet har vi en skipsreder som stadig kommer med ting han vil ha laget, sier Wilhelmsen. 

Har ikke egen butikk 

Lysrester blir støypt om til tennbriketter. Posene de selges i sys også i fengselet.

Fengselet har ikke anledning til å ha butikk, så hvordan selge produkter til «fengslende priser»? 

- Direkte salg foregår i hovedsak hos Frelsesarmeen i Haugesund. Vi deltar også på noen julemesser lokalt og produserer opp en del ting til det. Vi vurder i tillegg om vi skal ha salgsmesse i fengselet en gang i året. Ellers foregår salget via nettet eller folk ringer og bestiller. Produktene henter kundene her, eller vi kan sørge for levering på døra, sier Wilhelmsen. 

To avdelinger har bare interne oppdrag. Til gjengjeld er de viktige for trivsel til de innsatte. Vaskeriet drives av innsatte og vasker sengklær og håndklær. Kantina sørger for fire måltider om dagen, og også her jobber det innsatte. Vanlige arbeidsdager er 07.30 til 15.00 i de forskjellige avdelingene. De som jobber i kantina går også skift i helger og på helligdager.

- Vi er i ferd med å få et eget vaskeri der innsatte kan vaske egne klær. I forbindelse med det lages det også til en systue slik at de som blant annet styr poser til tennbrikkettene får en bedre arbeidsplass. Renhold og orden på de fire brakkene er det ganggutter som står for. Det er viktig arbeid, og det er tillitsbasert arbeid, sier Wilhelmsen. 

Slangetårnet ble i sin tid brukt til å tørke brannslanger. Legg merke til mønsteret fra forskalingen på veggen.

Må tjene like mye som de bruker 

De seinere årene er inntjeningskravet blitt at fengselet må tjene like mye som det bruker. En del av inntjeningen er avtalen med Statsbygg om teknisk vedlikehold av bygninger og utstyr som biler og maskiner. Mekanisk avdeling og maleravdelingen har mye av sitt arbeid i forhold til dette. Fengselet har også en fullt utrustet lakkeringshall som blir brukt til interne jobber. 

- Parkanlegget på fengselsområdet er vår store stolthet, og både hagelag og skogslag har godt med arbeid innenfor fengselsområde. Disse avdelingene tar i tillegg på seg oppdrag utenfor portene. Også her gjør vi arbeid for både private og bedrifter, men vi er veldig bevisst på å ikke underby lokale aktører og avstår fra oppdrag der det er aktuelt for lokalt næringsliv å ta jobben, understreker Wilhelmsen.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden