Fatland henter gris fra reguleringslager

Salget av grillmat svikter ikke selv om sommerværet gjør det. Nå tar Fatland nærmere 1000 tonn gris ut fra reguleringslager for å kunne mette de mange grillmatlystne.


Kam, nakke og sider – det er kjøttstykkene det freses mest av på hagegrillen landet over. Og behovet for svinekjøttet er stort. 

Godt salg av svinekjøtt har ført til at kjøttfabrikkene nå tyr til reguleringslagrene for å dekke etterspørselen. Hos Norges største private kjøttbedrift, Fatland, er det ingen unntak. 

- Etterspørselen har vært enorm, og det er voldsomt positivt for oss. Nå håper vi det gode salget fortsetter, sier en fornøyd Svein Fatland, daglig leder i kjøttbedriften. 

Fatland nærmest halverer reguleringslageret for å dekke behovet i markedet og hos butikkjedene. FOTO: Torleif Heggebø 

Ved utgangen av juni lå det totalt 2217 tonn gris på reguleringslagrene rundt om i landet. Fatland henter ut opp imot 1000 av disse tonnene for å dekke behovet i markedet og hos butikkjedene. 

Et reguleringslager er et fryselager for overskudd av fersk slakt. Lagring på reguleringslager er ett av tiltakene som kan benyttes i markedsreguleringen av kjøtt i Norge. 

Svinegode utsikter

Hvordan kjøttsalget utvikler seg blir avgjørende for om, og eventuelt når, reguleringslagrene kommer til å fylles opp igjen.

Foreløpig ser det i alle fall ut til at man kan belage seg på halvfulle reguleringslagre en stund framover.

- Prognosen viser at etterspørselen etter gris kommer til å vedvare. Det ser også ut som om salgsbalansen kan komme til å bli bedre utover høsten, forteller daglig leder. 

I tillegg til det store behovet for grillmat, fører også butikkjedenes etterspørsel etter juleribbe til at Fatland må hente sideflesk fra reguleringsgrisen. 

For svinebøndene, som har slitt med overskudd av svinekjøtt i flere år, er den store etterspørselen svært positiv. Det hjelper også på pris til bonden. Innfrysning for regulering er kostbart, og det er bonden som betaler dette.

Søker salgstoppene 

Det er ikke bare forespørselen etter gris som er stor for tiden. Trailerlass med sau, lam og storfe hentes også ut fra reguleringslager hos Fatland. 

Det er imidlertid vanskelig å si eksakt hvor store mengder det skal hentes. Hvordan de foreløpig positive markedsutsiktene utvikler seg, blir avgjørende for hvor store mengder sau Fatland får lettet lagrene med. 

- Det er jo sommer og jul som er salgstoppene, men vi forsøker å holde oss på topp hele tiden, sier Fatland.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden