Et barometer på norsk omstilling

Norsk omstilling er ennå ikke kommet skikkelig i gang etter oljesmellen, men Omega er et eksempel på hvordan det skal gjøres, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.


Jonas Gahr Støre (f.v.) og kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet Camilla Ryste sammen med Omega-styret: ansattrepresentant Arild Røksund, styremedlem Arne Gunnar Habbestad, daglig leder Petter Aalvik, styremedlem Tor Erling Lunde og styreleder Sigmund Lunde. 

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, stakk innom Ølensvåg på veien fra Sauda til Skånevik onsdag kveld. 

- Flere kollegaer mente at når jeg var på vei gjennom distriktet måtte jeg absolutt stikke innom Omega. Dessuten var det mange som oppfordret oss til det på Facebook, så da måtte jeg selvsagt stoppe her. 

Og timingen kunne ikke vært bedre. 

Støre ble ønsket velkommen inn midt i Omegas første styremøte i 2017, et år som har startet med optimisme etter en hard periode og en krevende snuoperasjon for selskapet med hovedkontor i Ølensvåg. 

- Ser lyst på det

- Ting er virkelig i ferd med å løsne, og vi er glitrende fornøyde med svært mye nå. Vi har fått avtale med Sykehusbygg, Statsbygg, Jernbaneverket og Oslo kommune. Omega har nå store, spennende og svært omfattende oppdrag for betydelige kunder i offentlig sektor, og vi har ikke sett så lyst på fremtiden på lenge, fortalte styreleder og Omega-gründer Sigmund Lunde. 

De siste årene har aktiviteten i Omega vært hardt rammet av fallende oljepriser og internasjonal oljekrise. Men fra å levere tjenester og systemer hovedsakelig til oljeindustrien, har Omega de siste årene valgt å rette mangeårig erfaring og høy ekspertise fra olje- og gass mot nye bransjer. 

- Nye arbeidsplasser kommer ofte på skuldrene av eksisterende. Det er Omega et odt eksempel på, mener Støre. Her sammen med stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal fra Haugesund. 


- Samtidig ser vi også at Omega holder god stand innen olje- og gass, og flere oljeselskaper har valgt å utvide bruken av Omega-systemer på sine prosjekter, poengterte Tor Erling Lunde, styremedlem og Omega-gründer. 

Snuoperasjonen har åpnet dørene for både Omegas konsulenter og systemer inn til nye, store markeder. I dag har selskapet fått fotfeste hos ledende aktører innen både samferdsel, byggindustrien og offentlig sektor. 

- Det har vært tøffe år. Fra 2013 og frem til nå har vi jobbet hardt med å sikre oss nye kundesegmenter. Det har vært vanskelig å komme inn i nye markeder, men nå har vi sett at disse nye kundene ønsker å ta inn kompetanse og produkter fra oljeindustrien, fortalte Lunde. 

- Og det er dere som da har gått og banket på dørene til disse nye kundene, lurer Støre. 

- Ja, det er vi som har gått og klort på disse dørene, poengterte styremedlem og representant for Omegas ansatte i styret, Arild Røksund. 

Og Omegas dør-til-dør-runde de siste årene gjorde inntrykk på Støre. 

- Jeg mener at vi ikke er kommet i gang med omstillingen i Norge ennå. Nå går kanskje snart oljeprisene opp, det har skjedd kostnadsbesparelser og strukturendringer i den sektoren, og vi skal fortsatt være en ledende olje- og gassnasjon. Men det Omegas historie forteller veldig godt, det er at nye arbeidsplasser ofte kommer på skuldrene av eksisterende. Vi snakker mye om gründere. Vi må legge til rette for at folk kan skape sine egne bedrifter, men derfra og til det er blitt mange nye arbeidsplasser er det en veldig lang vei. Det er i firmaer som Omega at omstillinger skjer, og det er her vi må jobbe på lag for å sikre ytterligere omstilling i landet, sier Støre. 

 Støre og Haukeland Liadal fikk med seg kollega-telleren hos Omega som viser at Omega per i dag teller 902 ansatte verden over. - Hva er det egentlig med dere fra Ølen? Dere er noen tøffinger, sa Støre. 

Hva er det med Ølen?? 

Ap-lederen fikk en rundtur på Omegas hovedkontor i Ølensvåg, og ble også oppdatert på status fra Omegas distriktskontor i USA, Australia, Singapore, Litauen, Canada og Storbritannia. Og det var ikke første gang Støre ble imponert av den internasjonale innovasjonsevnen fra Vindafjord. 

- Hva er det med folk fra Ølen? Dere er noen tøffinger! Da jeg var utenriksminister tok jeg noen kamper for Ølen Betong. Det slo meg den gang at det faktisk ikke var noen som lykkes i Russland. Utenom en. Han kom ikke fra det russiske nabostrøket, og hadde heller ingen andre naturlige forutsetninger for å lykkes i murmanskregionen. Men de fikk det altså til. Ølen Betong i Murmansk,  mimret Støre.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden