Bøyer rør på under minuttet

1. april kom den minste av de to rørbøyemaskinene til rørhallen på Westcon Yards. Når begge maskinene kommer i produksjon, blir Westcon Yards blant de fremste i verden på rørbøying.

Tommy Nilsen, leder for prefabrikasjon i rørhallen, med prøvebøy nummer to. - Når produksjonen kommer i gang, vil nøyaktigheten være så stor at vi kan levere rør til romfartsindustrien, sier Nilsen. Foto: Ellen Marie Hagevik

- Det blir som å gå fra 1930 til 2016 i ett steg. 2016 fordi vi vil ligge ett år foran resten av verden når verdens største elektriske rørbøyemaskin er på plass, sier Tommy Nilsen, leder for prefabrikasjon i rørhallen. 

Den største rørbøymaskinen, som etter planen kommer i august, vil kunne bøye rør på opptil 10 tommer. En bøy som nå tar 16 timer med kutting av deler, bøying og sveising, gjøres unna på rundt en halv time. Nå gjøres bøy for bøy, og delene sveises sammen. I rørmaskinene vil bøyene på rørene gjøres samtidig i ett stykke. Den minste rørbøyemaskinen, Unison 90 mm, bøyer mindre rør på under minuttet. 

- Nøyaktigheten er så stor at vi kan levere rør til romfartsindustrien. Alt er laser- og datastyrt. Med de investeringene som er gjort i rørhallen, vil vi bli en unik leverandør i Norge og kan konkurrere med det globale markedet på rørjobber av alle slag, sier Nilsen. 

Opplæring på engelsk, tekst på norsk 

Unison produseres i Scarborough i England. Mark Gerard, som har utviklet programvaren til rørbøyemaskinen, er på plass denne uka for å begynne opplæringen av fem operatører. Undervisningen foregår på engelsk, all tekst på maskinen er på norsk. 

- At alt blr lagt om til norsk var en forutsetning for å kjøpe maskinene. Mark blir til fredag, og når han reiser skal de fem operatørene ha grunnkunnskapeneinne. I ukene som følger vil de bruke mye tid på å øve seg på maskinen, sier Nilsen. 

I første omgang er behovet for operatører dekket, men Nilsen regner med det vil bli behov for flere etter hvert. 

 

Svært stillegående 

Fordi maskinene drives av elektrisitet, er de svært stillegående. Det eneste som lager litt lyd er rørene når de blir bøyd. 

- Når alle maskinene i rørhallen er i gang, lager de ikke mer lyd enn fire kjøleskap. Det betyr at man kan jobbe uten hørselvern. Arbeidsmiljøet vil bli mye bedre på alle områder også. Vegger, tak og vinduskarmer skal males hvite, det skal inn hvitt dagslys i lampene, temperaturen skal økes og gulvene skal være så rene at du kan gå på sokkelesten, sier Nilsen. 

Bøyemaskinene skal mates av en lagerrobot, som også har kontroll på hver eneste centimeter rør. Den er på plass og testes og innstilles i disse dager. De nye reolene rager over ni meter i høyden, og rørene blir lagt på plass og hentet av en mater. 

Sikret med lasergjerde 

- Alt skjer automatisk. Når en ordre legges inn i datamaskinen, henter lagerroboten riktig rør og sender det til kuttemaskinen. Kuttemaskinen er forhåndsprogrammert og gjør jobben uten at noen er i nærheten. Rørene merkes med laser, kuttes og rulles ut på sidene. Derfra blir de enten sendt til rørbøyemaskinene eller prefabrikasjon. Det er store krefter i sving, og kuttemaskinen vil bli sikret med et lasergjerde. Kommer noen nærmere enn 80 cm, stenges alt av maskiner øyeblikkelig ned. Også sikkerhetssonene til lagerroboten og bøyemaskinene blir sikret med laser på denne måten , sier Nilsen. 

Noe fotografen sørget for at ble testet uten at det var planlagt. Midt i en opplæringsbøy stoppet rørbøyemaskinen straks da en halv fot kom innenfor 80 cm-grensen...

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden