Alltid klare til å løse oppgaver

Offshoreavdelingen til Westcon kan brukes til mye. Fra å sveise gravemaskinskuffer til store jobber på plattformer. En av de største oppdragene for tiden er en omfattende rørjobb på land.


Westcon er kjent for sin store kompetanse inhouse og evnen til å snu seg kjapt rundt og løse utfordringer smidig og sikkert. Med færre riggoppdrag de siste par årene, har konsernet også snudd seg mer mot landbasert industri. Det gjelder også offshoreavdelingen, som tar seg av jobbene som foregår utenfor Westcons egne anlegg og kaier. 

Da intervjuet ble gjort, var det rundt 70 mann i sving i offshoreavdelingens portefølje. 47 var involvert i en stor rørjobb for Veidekke på et lokalt industrianlegg. 22 var i gang med tre forskjellige offshore rigg-jobber med stål, rør, og andre modifikasjonsjobber. 

115.000 kilo rør 

- En av våre styrker er at vi i utgangspunktet er en liten og smidig organisasjon som samtidig har hele kapasiteten til Westcon å spille på. Det har vi bruk for til den omfattende rørjobben. Totalt skal vel 115 tonn rør i størrelser fra 0,8 til 3 meter i diameter installeres, og det er mye rigging og mange løfteoperasjoner. All installasjon foregår i høyden med stillas og lift. Her er de fleste avdelinger og fag involvert fra engineering og rørverksted til transport og Westcon Løfteteknikk, sier Aleksander Stople, leder for Offshore Services

Rigg, skip og store prosjekter er det de fleste utenfor offshorebransjen forbinder med Westcon. Stople vil gjerne utfordre den oppfatningen litt. 

Vil ha flere lokale oppdrag 

Med den brede kompetansen som finnes på Westcon, kan de gjøre de fleste jobber. Også ting som man nødvendigvis ikke forbinder med et verft. 

- Et av de minste oppdragene vi har hatt nylig, er sveising av en gravemaskinskuffe. Jeg tror lokale bedrifter kan gjøre lurt i å involvere oss når de har oppgaver som skal løses. For Westcon er alle oppdrag aktuelle i utgangspunktet, uansett størrelse. Det koster ingenting å ta kontakt, vi er alltid tilgjengelige, konkurransedyktige på pris, og gir kjapt svar på om dette er noe vi har kapasitet til å gjøre, sier Stople. 

Gjorde det umulige på to uker 

Offshoreavdelingen hadde god fart i 2016, og har også hatt en god inngang på 2017. God fart hadde de også på et av de siste hasteoppdragene. Det er vanskelig å verifisere, men måten Westcon løste oppdraget på i løpet av to uker, må være bortimot «verdensrekord». 

- Hastejobben hadde aldri vært mulig å gjennomføre uten den store rørbøyemaskinen, sier formann Johnny Rasmussen. Foto: Ellen Marie Hagevik

Kort oppsummert foregikk rørarbeid, elektroarbeid, prefabrikasjon, installasjon og alt annet som hører med på følgende måte: 

Dag 1: Det kommer en telefon fra kunde angående rør- og elektroarbeid i forbindelse med installasjon av en sentrifuge på en rigg. 

- Kan dere sende en mann offshore i morgen for å planlegg en jobb? Vi sender arbeidsomfanget i kveld. Utreisen er fra Kristiansund. 

Dag 2: Formann Johnny Rasmussen reiser offshore. Han leser seg opp på oppgaven i løpet av reisen. 

Fra enkelt oppdrag til omfattende rørjobb 

- Westcons scope (oppdrag) er i utgangspunktet å installere noen rørgjennomføringer og elektrotilkobling av nytt utsyr. Etter noen avklaringer og møter med rigg og land, endrer behovet seg til over 60 meter med 6 tommers Sch 80-rør i en rute fra nederste dekk til øverste dekk på riggen , forteller Stople. 

Dag 3-6: Formann Rasmussen bruker helgen på å måle opp routing for nye rør og produserer tegninger til produksjonen på land i Ølensvåg. Tegninger, delelister og utstyrsbehov kommer på løpende bånd i mailboksen i løpet av helgen, mandagen og tirsdagen. 

Dag 7 og 8: Produksjonen har pågått fortløpende på Westcon Pipe Technology, og onsdag kveld er over 60 meter rør ferdig prefabrikert på rørverkstedet og har fått et strøk grunning. Klokken 21.00 onsdag kveld kjører en ekspressbil fra Westcon Yards med kurs for Kristiansund. Torsdagen går prefabrikerte rør og utstyr videre med båt fra Kristiansund til riggen. 

Mobiliserer et team på 11 mann 

- Mens rør og utstyr sendes, mobiliserer og sender vi samtidig et team på 11 mann. Teamet består av rørleggere, sveisere og elektrikere som skal sluttføre jobben på riggen, forteller Stople. 

Dag 9- 14: Jobben gjøres, og to uker etter at formann Johnny Rasmussen reiste ut bare for å se på jobben, kommer han i land igjen med dokumentasjonspapirene på ferdig utført installasjon. 

- Dette er mulig fordi vi har så flinke fagfolk og Norges mest effektive rørproduksjon, sier Stople. 


Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden