Å produsere juletrær er en helårsjobb

Mens det er innspurt i juletrehandelen, har julefreden senket seg i plantefeltet til Sverre Hustveit. Det varer ikke lenge. Skal du få fine juletrær, må du stelle dem hele året.

Det produseres juletrær i hele Vindafjord, og det har gjort Vindafjord til en av de aller største juletrekommunene i landet. I Ølmedal og Imsland er det fem juletreprodusenter. Den siste så fersk at trærne ikke er klare for hogst før om noen år. Den største er Svandal juletregard

- Kunstige trær kommer aldri til å utkonkurrere levende juletrær. Vi klarer per i dag ikke å produsere nok trær i Norge i forhold til etterspørselen, så her er det grunnlag for både utvidelser og nye produsenter, sier Sverre Hustveit i Ølmedal. 

På gården hans utgjør arbeidet med plantefeltene et årsverk alene. Han har to ansatte, og når sesongen topper seg fra slutten av november, er alle tre i fullt arbeid med juletreproduksjonen. 

Tar 10-12 år å bli juletre 

- Jeg har ca. 80.000 trær, og det gir et uttak på 5.000-6.000 i året. Den første leveransen i år var 25. november, og vi hogger trærne en liten uke før de leveres. Dette er for at de skal få tre dagers «hvile» før vi pakker dem i nett, sier Hustveit. 

Siste leveranse var 10. desember. Med nærmere 6.000 trær som skal hogges, pakkes og sendes i løpet av fire uker, sier det seg selv at det blir lange og hektiske dager. Nå har julefreden senket seg i plantefeltet, men bare for en kort stund. 

Fra den første spede planten blir satt i jorda til ferdig juletre, er det 10-12 års arbeid for produsenten. Et juletre som ikke stelles, blir ikke et fint juletre. Og et tre som ikke kan selges er tap. For å få en bærekraftig økonomi i produksjonen, bør 60 prosent av trærne være prima vare og 20-30 prosent standard. Altså må produsenten sørge for at minst 80 prosent av trærne kan selges. 

Har gått over til fjelledelgran 

- Det krever blant annet at vi rydder ugress, klipper, former skudd og greiner med greinretter, kniper skudd, skjærer vekk greiner nederst på treet og merke trær som skal tas ut kommende sesong, sier Hustveit. 

Han er skogbruksutdannet, og har alltid hatt interesse for både utnyttelse av utmark og juletrær. Da han overtok gården i 2000, var det allerede plantet en del juletrær. Fram til for noen år siden, var det mest nordmannsedelgran. 

- Jeg har plantet mye de siste årene, og har gått over til fjelledelgran som det er veldig gode vekstvilkår for her i distriktet. I dag utgjør plantefeltene 130 mål med 1400 meter gjerder. Gjerder er nødvendig for å holde hjorten unna, sier Hustveit. 


Selges over hele landet 

Hustveit og en del andre juletreprodusenter i Vindafjord er tilknyttet Norsk Juletreservice AS både som aksjonærer og leverandører. Salgsselskapet har 80 aksjonærer og trærne kommer fra Lindesnes til Hardanger. I år ligger salget på rundt 35.000 trær. Av disse eksporteres 6.-7.000 trær til Danmark, England, Tyskland og Nederland. 

- Det er underproduksjon av juletrær i forhold til etterspørselen i markedet, men det er ikke så enkelt at det kan løses ved at vi selger alle trærne i Norge. Det norske markedet vil ha slanke trær, i utlandet vil de ha breie trær. Det utenlandske markedet er også villig til å betale mer for fjelledelgran enn det produsentene får i Norge, sier Mikal Hetland, daglig leder i Norsk Juletreservice, som har base på Hjelmeland og selger juletrær over hele landet. 

De siste årene er det satset på merkevaren Fjordtre i eksportmarkedet. Dette er slank og tett fjelledelgran. Men å snu smaken til kundene kan være en utfordring. 

Fra ubrukelig til salgssuksess 

- I år har vi for første gang levert til London. Trærne var knapt kommet fram før jeg fikk telefon om at disse tynne greiene ikke så ut som juletrær og at de ikke ville ha dem. Det endte med at jeg reiste over, hjalp til med å pakke ut og sa jeg skulle bli til trærne var solgt, forteller Hetland. 

Importøren hadde liten tro på at det kom til å bli salg, og mente Hetland kom til å bli værende i London til over nyttår. 

- Jeg gjorde som vi bruker å gjøre her i Norge; snakket med kundene og forklarte hvordan trærne vokser langs fjordene. Etter fem minutter solgte jeg det første treet. Den første timen 10 trær. Dagen etter ble det solgt 200 trær, og jeg kunne dra hjem i god tid før jul, sier Hetland. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden