40 år med lidenskap for hund


I dag er hundepensjonatet på Bjoa en del av Tunge Hundesenter, som inneholder mye mer: omplassering av hunder, en rekke forskjellige kurs, treningssamlinger for både private og politi, privatimer med opplæring og trening (mest av eierne) og oppdrett av brukshunder, for å nevne noe. Siste skudd på stammen er sertifisert veggedyrhund. 

- Brakeless HayaBusa (5) er nå godkjent for søk etter veggedyr. Vi kan bli utkalt til hvor som helst i landet på oppdrag i alt fra privathus til institusjoner. For eksempel søke gjennom 250 hotellrom på to dager. Jeg og hunden er ansatt i firmaet Activ Working Dogs, som får oppdrag fra blant annet Anicimex. Det finnes flere firma med til sammen rundt 50 sertifiserte hunder i Norge som finner døde rotter, råte, lik, bomber og veggedyr, sier Torhild.

Sju måneder med søk på veggedyr 

Trening er et nøkkelord for suksess for alt som har med hund å gjøre. Busa, som er et av mange kjælenavn hun har, er fra eget oppdrett av brukshundrasen Malinois, eller malle til hverdags. Eieren endte opp med tre bopæler, to menn, en baby og bekkenløsning på to år, og etter hvert kom Busa hjem igjen til Tunge. 

Torhild Hanssen Tunge har deltatt i mange konkurranser opp gjennom årene. Her med NBch NLch NUch NV-10 BH Mallekraft`s B Brenda the Brakeless under rundering. Foto Ellen Felker

- Busa er ekstremt arbeidsvillig, og har en uvanlig god nese, selv til hund å være. Jeg er alltid på jakt etter å lære nye ting og utvikle både meg selv og hundene. Dermed ble det sju intense måneder med trening på søk etter veggedyr. Seks andre hunder var oppe til sertifisering sammen med Busa. Hun var den eneste som besto, forteller Torhild. 

Brukshundoppdrettet har kennelnavnet Brakeless etter superstjernen Brenda Brakeless. Hun var trippelchampion i rundering (redningssøk) utstilling og lydighet, og var med i tre NM i brukshunddressur. Du må være av hundefolket for å forstå innholdet, men hun oppnådde de imponerende titlene NBch NLch NUch NV-10 BH foran navnet. 

Ny giv for Brakeless 

- Etter at Brenda døde, har det vært stille en stund, men nå har jeg fått to unge tisper, Frezia og Doris, som blir en ny start for Brakeless. Veggedyrtreningen med Busa var også med tanke på til å utvide tilbudet fra Bakeless ytterligere med å levere ferdig grunntrente søkshunder. Da kan hundene enkelt trenes videre på andre lukter, som for eksempel narkorika eller sprengstoff sier Torhild, som har levert mange tjenestehunder til politi, forsvar, redning, narkotika og mange som har gjort det veldig bra innen alle typer hundesport.

Når hun kaller oppdrettet og trening av egne hunder for en hobby, kan man lure på om hun har dobbelt så mange timer i døgnet som oss andre. Hundepensjonatet er åpent hver dag året rundt, og har tar imot og leverer ut hunder formiddag og ettermiddag. Hunder som skal stelles, mates, luftes og ofte ha en eller annen form for trening. Sommerstid og i ferier er gjerne alle 80 plassene fulle. En praktikant, sommervikar og ekstrahjelper bidrar til at det går rundt, men Torhild er til stede hele døgnet og har ikke hatt ferie de siste fire årene. 

Kunder fra hele Sør-Norge 

Fra 11.00 og fram til 18.00 er det stort sett hver dag privattimer med opplæring og trening. Hundeeiere kommer også langveisfra for å lære av Torhild, og denne uka har hun blant annet timer med folk fra Bergen, Kristiansand, Telemark og Stavanger. Under intervjuet ringer stadig telefonen, og folk både med og uten avtale dukker opp. 

- Jeg brenner for at eier og hund skal fungere sammen. Da kan man få til hva som helst med en hund. Det er ikke mer magisk enn Pavlov: stimuli, respons og konsekvens. Mange ganger lærer hunden dette mye raskere enn eieren, så som regel er det mest arbeid med eieren. Ingen blir utlært på hund, og selv har jeg vært på sju kurs bare hittil i år, sier Torhild. 


Familien Pétur Bjarnarson, Kristjana Jonasdòttir og Daniel Pétursson hadde en godt voksen, rolig labradortispe fra før de fikk den to år gamle rottweileren Godi. Godi gjorde som han ville, og de tok kontakt med Tunge Hundesenter. 

Skjønte de måtte ha hjelp 

- Han var tre uker her alene og fikk trening. Å få han hjem var helt fantastisk. Han har roet seg veldig, og alt var som en drøm til å begynne med. Så begynte han å strekke grensene igjen, og vi skjønte at vi – ikke hunden – trengte mer hjelp, sier Pétur. 

Når Medvind24 er på besøk, er det Kristjana som skal trenes, og Pétur får beskjed om å følge med for å få repetert det han har lært til nå. 

Praktikant Cathrines Arja følger med på hvem som kommer og går, og stikker hodet ut vinduet for å få kos.

- Med Godi måtte vi begynne helt på scratch og lære han alt på nytt. Han er en hund som trenger regler, regler, regler. Og mye kos når han gjør ting rett. All innlæring skal skje gjennom belønning, men når hunden kan en øvelse, må den lære å stole på føreren i alle situasjoner. Selv om læringspsykologien er den samme, er alle folk og hunder forskjellige, så det kan ofte være greit å ha 30 års erfaring, smiler Torhild, og instruerer hvordan Kristjana skal få Godi ved fot.

Jeg har som grunnprinsipp at hunder skal trenes opp ved belønning. Da mener jeg ikke pølsebiter, men ros og kos, sier Torhild, og instruerer hvordan Kristjana skal få Godi ved fot. 

Praktikant Cathrine Kjelsås Wick overtar timen mens vi går for å fortsette praten i huset til Torhild. Når timene er over, stråler Kristjana over hva de har oppnådd. Nå er det hjem til Karmøy å trene mer før neste time. 

3000 hunder omplassert 

- Mange er ikke klar over hvor mye egentrening som må til. Hunden er et resultat av det eieren har gjort, og du får den hunden du fortjener. Flokken fungerer ikke uten en leder. Da tar hunden den rollen. Med en tydelig leder eller ledere, skaper man trygghet slik at hunden slapper av. Da er den også mottakelig for å lære. sier Torhild. 

Et annet hjertebarn hun har, er omplassering av hunder. I starten hadde hun hundene i pensjon, mens Dyrebeskyttelsen sto for omplasseringen. Det gikk ikke lang tid før hun overtok alt. 

- Jeg har som prinsipp at alle hunder kan omplasseres, det gjelder bare å finne rett hjem. Det er svært sjelden at vi har måttet avlive noen av hundene. Her er det ikke slik at du bare kan komme og få deg en hund. Vi gjør intervjuer og finner ut hvilken hund som kan passe, og vi vurderer nøye hvem som får hund. Skulle det av en eller annen grunn ikke gå bra, tar vi alltid hunden tilbake og prøver eventuelt igjen. Til nå har vi omplassert over 3000 hunder, eller rundt 100 i året. Bare sist uke fikk fire hunder nye hjem, forteller Torhild.

Startet med Luffi 

Gårdshunden Luffi ble starten på hundelidenskapen. Torhild snekret både kjerra og lagde hundeselen. Foto: Privat

Lidenskapen for hund har hun hatt med seg fra barndommen. Gårdshunden Luffi ble lært opp til mye, og var villig med på hinderbaner og annet som de lagde til på gården. 

- Jeg var ikke så gammel før jeg begynte å drømme om eget hundepensjonat. Jeg kunne overtatt gården, men valgte å satse 100 prosent på drømmen og lidenskapen. 12. november 1987 åpnet Tunge Hundepensjonat med 42 plasser. Jeg begynte rett før det store børskrakket, og fikk den smellen med det samme jeg hadde startet. Det var noen tøffe år, men jeg har ikke angret et sekund, sier Torhild. 

Hundepensjonatet har etter hvert blitt utvidet til vel 80 plasser og har stor luftegård/treningsbane. Det inneholder også stue, kjøkken og soverom, og Torhild har til sammen bodd på hundepensjonatet i 13 år. 

Innendørs treningsbane 

 - Det kan bli ganske intenst å bo på jobben, og i 2014 bygget jeg hus. Samtidig med at oljekrisa begynte. Det er vel bare jeg som klarer å treffe så dårlig to ganger, ler Torhild. 

- Men det har gått bra denne gangen også. Samtidig som huset er nært og jeg har oversikt, kan jeg trekke meg tilbake og slappe av. 

Flere plasser er ikke aktuelt, men Torhild har stadig tanker og planer om hvordan de kan bli enda bedre. 

- Det neste jeg har planer om er en innendørs treningsbane på 12 x 6 meter. Den blir ikke realisert helt ennå, men vil gi oss mulighet til å trene uansett forhold, sier Torhild, mens tordensmellene ruller i dalen, lynene flerrer og regnet bøtter ned utenfor stuevinduet.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden