3D-kontroll på byggeprosjekter

Jan Henrik Høiland Meling og et team av utviklere har jobbet med klargjøring av BIM-modulen i overkant av ett år.

- Bygningsinformasjonsmodellering (BIM) gjør det mulig å navigere seg rundt i en 3D-modell av prosjektet som skal gjennomføres. Her kan en velge hvilket fag en vil fokusere på og kan for eksempel sammenligne elektro mot VVS for å se om de fungerer sammen, forteller Per Olav Stenberg som sammen med Jan Henrik Høiland Meling har hatt styringen på utviklingen av BIM-modulen. 

Prosjektstyringsverktøyet Pims365

  • Sky-basert prosjektstyringsverktøy utviklet for bygg- og anleggsbransjen 
  • Benytter både teknisk og kommersiell data for å informere brukere 
  • Består av modulene: dokumentkontroll, kost- og kontraktsoppfølging, statusrapport, systematisk ferdigstillelse, HMS/SHA-håndtering, prosjekthotell, risikohåndtering, saksbehandling, innsamling av FDV-dokumentasjon og BIM 
  • Modulene kan brukes hver for seg, men systemet fungerer best som en samlet løsning for prosjektstyring 
  • Brukes i dag av kunder som Statsbygg, Sykehusbygg og Bane N

BIM-modulen er en integrert del av Pims365 hvor en kan knytte saker til enten et rom eller et spesifikt 3D-objekt. Ved dokumentkontroll kan dokumenter knyttes til både rom og innredning, slik at en for eksempel enkelt kan finne bruksanvisningen til en printer eller garantiinformasjon til en sykeseng. Ved ferdigstillelse av et prosjekt kan en knytte tester og kontroller til rom, og på den måten ha full oversikt på hvilke rom en har utført tester på og hvilke som er utestående.

- Det er også mulig å foreta visuelle sjekker, som at en vegg har rett tykkelse eller at det er fundamenter på en søyle. I tillegg henter vi ut all informasjon som entreprenøren legger i sin 3D-modell, som betyr at hvis en klikker på et objekt i BIM, vil en se utfyllende informasjon om det aktuelle objektet. For en arbeider i et byggeprosjekt betyr det at en kan ta med seg 3D-modellen ut på arbeidsplassen - enten via nettbrett og mobil, og se oppdaterte modeller av hva en skal jobbe med, forklarer Stenberg videre. 

Nylig tok Statsbygg i bruk Omegas BIM-løsning på prosjektene Campus Ås og Nytt Nasjonalmuseum. BIM skal integreres på flere pågående prosjekter både hos Statsbygg og Sykehusbygg. 

Skreddersydd til Pims365 

Per Olav Stenberg viser fram 3D-visningen av en bygning i BIM-modulen.  

I ekte Omega-ånd er produktet laget fra bunn av hvor løsningene er bygd i Omegas egne system. Samtidig er modulen skreddersydd til Pims365 som er laget for bygg- og anleggsbransjen. 

- Vi startet utviklingen for cirka et år siden. Da begynte vi å teste med løsninger som allerede lå tilgjengelig, men innså at om dette skulle fungere måtte vi bygge vår egen server. Jeg har ikke jobbet med 3D-modeller, rendering og denne type matematikk før, så det var mye å sette seg inn i, forteller Meling, og legger til at han hadde noe erfaring fra spillprototyper som han utviklet på fritiden og det kom godt med på prosjektet. 

- En 3D-viser med server var upløyd mark i Omega-sammenheng, og derfor var det også litt vanskeligere å finne svar på spørsmål som dukket opp. Det har vært flere nye tema å sette seg inn i enn det jeg er vant med fra tidligere utviklingsprosjekter. Likevel er det mange likhetstrekk fra andre prosjekt; det er viktig å definere hva vi trenger, prioritere litt, og finne de beste måtene å løse oppgavene på, oppsummerer Stenberg. 

Med på prosjektet er teamet bestående av systemutviklerne Paul Wiik, Frederic Dumont, Tomas Dambrauskas, Arthur Nordnes og Aleksander Birkeland. Teamet har jobbet på tvers av Omegas kontorer i Stavanger og Oslo. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden