Tar Bachelor-grad i Westcon-fag

Fem studenter fra Høgskolen i Bergen og Høgskolen Stord/Haugesund har inntatt Westcons verft i Ølensvåg. Der skal de skrive bacheloroppgaver som skal bidra til utvikling og effektivisering for Westcon.


 - Det er to oppgaver som skrives – en praktisk angående utskifting av verktøy på de nye rørbøyemaskinene vår, og en teoretisk hvor det gjelder å dokumentere effektivisering ved innkjøp av nye sveisemaskiner, forteller William Park, som bistår studentene i arbeidet. 

Den praktiske oppgaven tar Ann Kristin Ringereide fra Lavik i Sogn og Arnstein Kaasa Bråten fra Vikøy i Hardanger seg av. De to studerer ved Høyskolen Stord/Haugesund (HSH). 

Trioen Gaute P. Holm fra Kvinnherad, Kari-Anne Håvardsen fra Skjold i Vindafjord og Magnus Wickstrøm Solberg fra Skedsmo studerer ved Høyskolen i Bergen (HiB). De har valgt den teoretiske oppgaven. 

Fra timer til minutter 

Sveisehallen skal bygges om og sveiseverkstedet skal oppgraderes og automatiseres. Det skal investeres i mye nytt utstyr som skal gjøre sveisingen mer automatisk og sveiseprosessene mer effektive. HiB-studentene har hatt fokus på sveiseprosesser, effektivisering og hvor lang tid det vil ta før investeringene i nytt utstyr lønner seg. 

- Vi har fått være med i prosessen med å finne de beste løsningene og det beste utstyret, og skal vurdere hvordan Westcon skal kunne spare penger og tid på automatisering og bruk av roboter. I den forbindelse skal vi blant annet gjøre beregninger av hvor lang tid det vil ta å tjene inn igjen investeringene som skal gjøres i nytt utstyr. For å finne ut av dette siste har vi fått frie tøyler til å kontakte leverandørene for å innhente priser. Vi venter på disse akkurat nå, forteller Håvardsen. 

- Det er betydelig tid å spare på å bruke sveiseroboter. Operasjoner som før kunne ta timer – ja, kanskje dager – kan gjøres unna på minutter med det nye, automatiserte utstyret, slår Holm fast. 

- Det betyr ikke at det blir mindre å gjøre for sveiserne, snarere tvert om, understreker Tommy Nilsen, en av flere som har fulgt opp arbeidene til studentene under oppholdet hos Westcon. 

- Det er fremdeles manuelle operasjoner knyttet til tilretteleggingen for den automatiske sveisingen. Forskjellen ligger i at vi øker kapasiteten, men med samme bemanning, forteller han. 

Designer verktøy til utskifting av verktøy 

Arnstein Kaasa Bråten og Ann Kristin Ringereide har laget produksjonstegninger og utviklet et verktøy som skal effektivisere prosessen med utskifting av verktøy i rørbøyemaskinene. Foto: Torleif Heggebø

HSH-studentene har sett på mulighetene for raskere og mer effektiv utskifting av verktøyene som benyttes i den store, nye rørbøyemaskinen – den eneste i sitt slag i verden. 

Ringereide og Bråten var på jakt etter en bedrift som kunne gi dem oppgaver innen design og konstruksjon da de kontaktet Westcon. Blant mange mulige problemstillinger bestemte de seg for å finne en løsning på hvordan verktøyene i den store rørbøyemaskinen skal kunne skiftes ut på en rask og effektiv måte. 

- Vi kan ikke si mye ennå, men mener vi har funnet gode løsninger. Vi kan si så mye at vi nå lager produksjonstegninger og utvikler et verktøy som skal effektivisere prosessen med utskifting av verktøyene i rørbøyemaskinene betydelig, forteller Bråten. 

Bråten mener spesielt to fag fra høyskolen har vært viktige i forhold til oppgaven hos Westcon. 

- Det vi har lært av undervisningen i fagene maskinkonstruksjon og rørkonstruksjon har hjulpet oss mye. Disse fagene er svært relevante for Bachelor-oppgaven vi skriver. I tillegg vil jeg si at vi har vært heldige som har fått læreren vår i disse to fagene – Runald Meyer – som intern veileder til oppgaven. Han har lang erfaring fra industrien i Tyskland, og kan støtte oss ved vanskelige utfordringer i forbindelse med oppgaven. 

Framtidens Westcon-medarbeidere? 

- Samarbeidet med begge gruppene har gått svært bra. Vi har hjulpet dem med vår kunnskap og veiledet dem i arbeidet, og sammen leverer vi produkter som Westcon kommer til å ha god nytte av, sier Park. 

Nilsen er enig, og ikke i tvil om at de fem studentene vil være ettertraktede medarbeidere etter endte studier, enten det blir hos Westcon eller andre arbeidsgivere. 

- Jeg er ekstremt imponert over hva de har klart på den korte tiden de har vært her inne. De har tatt initiativ, viser stor interesse og er proaktive i kontakt med leverandører og maskinforretninger som leverer det utstyret som vi har tenkt å bruke. De er med og tegner verktøy som kommer til å bli utrolig bra. De kommer med ideer som vi som har vært her en stund kanskje ikke selv kunne ha kommet på, med tanke på framtidige hjelpemidler og måter å få operasjonene våre til å gå bra på, skryter Nilsen. 

Han er heller ikke i tvil hva utfallet av Bachelor-oppgaven angår: 

- Studentene kommer til å stå med glans, konkluderer Nilsen.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden