Rekordsøkning til lærlingeplasser

Tallet på elever som søker lærlingeplasser øker i Vindafjord. – Vi ser også at flere søker til lære i stedet for påbygg, sier Bjørn Johannessen ved Haugaland Opplæringskontor.


Feierlærling Eric Jacoby og feierformann Torsten Meinke i Vindafjord kommune sjekker en ovn på en branntilsynsrunde. Foto: Ellen Marie Hagevik

Haugaland Opplæringskontor (HO) har vel 20 medlemsbedrifter i Vindafjord, og 46 lærlinger er i gang med sin læretid på første eller andre året. 37 læreplasser i 15 forskjellige fag er i disse dager i ferd med å bli samordnet og fordelt. I tillegg kommer ni læreplasser i tømrerfag og betongfag gjennom Rogaland Byggopp, og to innenfor elektrofag gjennom Haugaland og Sunnhordland Opplæringskontor for elektrofag. 

- Det er viktig å opprettholde antallet læreplasser også i strammere tider. Vi vet at det ikke alltid er lett å få folk utenfra til jobber i Vindafjord. Det gjelder både private bedrifter og kommunen. Ideelt sett burde vi hatt dobbelt så mange lærlinger som vi trenger for å sikre at vi har rekruttering i framtiden, sier Bjørn Johannessen i HO. 

LES OGSÅ: Flere lærlinger velger utradisjonelt

- Fullfør det du har begynt på 

Nedgangstidene i oljerelaterte bransjer merkes ikke bare for deler av bedriftene i Vindafjord. Det har fått en del videregående elever til å velge litt andre retninger. 

- Vi ser at stadig flere velger fag som gir sikkerhet i forhold til jobb enn fag som gir høy lønn. Flere velger også å søke lære i stedet for påbygg og studiekompetanse, sier Johannessen. 

En dreining mot valg av fag som gir sikrere jobber gjelder for hele landet, og et økende antall elever og lærlinger velger å avbryte utdannelsen for å begynne på andre fag. HO fungerer som rådgiver for elever og lærlinger, og Johannessen har et klart råd til alle som lurer på om de skal avbryte et påbegynt fag: 

- Fullfør det du har begynt på. Et vitnemål og et fagbrev er betydelig mer verdt enn en avbrutt utdannelse. I dag er det dessuten en rekke muligheter til å bygge på fagbrev i ulike retninger. 

Mulige arbeidstakere i framtiden 

Vindafjord kommune er den nest største lærlingebedriften etter Westcon. Nå pågår det intervjuer og prosess rundt de seks lærlingeplassene som skal fylles til høsten. Totalt har kommunen 15 lærlinger, og antallet er det kommunestyret som har vedtatt. 

- Det er et samfunnsoppdrag å ha lærlinger, og for kommunen er det viktig å ta inn lærlinger som kan bli mulige arbeidstakere i framtiden. Vi prioriterer derfor fag som kommunen har mest behov for, og nå er det flest lærlinger i helsefag og barn og ungdom. Vi har også kokk og kontorfag, sier Marit Særsten, personalrådgiver i Vindafjord kommune

Ikke alle stillinger er lette å rekruttere ansatte til. Det gjelder blant annet feieryrket. Kommunen tok derfor grep for et par år siden. 

- Vi har for første gang feierlærling i kommunen, og det er spennende, sier Særsten. 

Første feierlærling i Vindafjord 

Eric Jacoby er første feierlærling i Vindafjord. - Det er en spennende utfordring for oss også, sier feierformann Torsten Meinke. Foto: Ellen Marie Hagevik

Eric Jacoby heter denne lærlingen. For å få svennebrevet som feier har du to muligheter: avslutte etter VG1, gå tre år i lære og ta VG2 i løpet av læretiden, eller ta VG2 og ha to års læretid. 21-åringen valgte det første alternativet. Han er også i ferd med å ta brannskolen og skal ha eksamen der denne uka. 

- Jeg er brannmann, og det passer bra i kombinasjon med feieryrket. Først søkte jeg på en 100 prosent stilling som feier, men fikk den ikke. I stedet fikk jeg tilbud om å begynne som lærling og takket selvsagt ja til det, sier Jacoby. 

Alle husstander skal ha feiing hvert andre år og branntilsyn hvert fjerde år. Når Medvind24 treffer Jacoby er han sammen med feierformann Torsten Meinke på tilsynsrunde i Ølen. Piper, ovner, brannslokkingsutstyr og brannsikkerhet blir sjekket. Etter et tilsyn får huseier en rapport der eventuelle utbedringer blir pålagt. 

- Eric er veldig interessert i yrket, og å ha en lærling er en spennende utfordring for oss også, sier Meinke. 

Rekordmange søkere til Helgevold 

Helgevold Gruppen har valgt å ha direkte samarbeid med Fagopplæringsavdeling i fylket i oppfølgingen av lærlingene framfor å bruke et opplæringskontor. 

- Vi har avdelinger mange steder og i flere kommuner. For oss har det vært mest praktisk å gjøre det på denne måten, sier HMS- og personalleder Lillian Vormestrand. 

Helgevold har i år rekordmange søkere til årets læreplasskontrakter. Hele 97 har søkt på de sju-åtte plassene Helgevold Gruppen nå er i ferd med å fordele. 

- Vi har per i dag 22 lærlinger på kontrakt i hele Helgevold Gruppen. To i telekommunikasjonsmontørfaget, en i kontorfag, resten i elektrikerfaget, sier Vormestrand.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden