Norges beste matprodusenter skal kåres!

For ellevte året på rad skal landets beste mat- og drikkeprodusenter kåres i konkurransen «Det Norske Måltid». Finnes det en vinner i Vindafjord, kanskje?


Foto: Det Norske Måltid

I 2008 tok Næringsforeningen i Stavanger-regionen initiativ til konkurransen «Det Norske Måltid». Målet med konkurransen er å synliggjøre norske råvarer, vise bredden i norsk matproduksjon og styrke primærnæringer og foredlingsbedrifter innen norsk matproduksjon. 

Hvert år siden er de beste produsentene av norsk mat og drikke blitt kåret, og nå ønsker arrangørene forslag til kandidater til årets kåring. 

Produsenter som ønsker å delta kan melde seg på i 13 ulike kategorier:

  • Årets det grønne – naturelle: Naturelle produkter fra sanking og dyrking på friland eller i drivhus. 
  • Årets det grønne – foredlet: Alkoholfrie bær- og fruktdrikker, honning, gelé, chutney, marmelader og lignende fra sanking og dyrking. 
  • Årets ost 
  • Årets meieriprodukt foredlet: Smør, melk, brunost, yoghurt, rømme og lignende. 
  • Årets kjøtt: Naturelle produkter av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), vilt, fjærkre og fugl. 
  •  Årets kjøtt foredlet: Tradisjonell eller moderne foredling av bufe (produksjonsdyr og andre nyttedyr), fugl, fjærkre og vilt. 
  • Årets sjømat foredlet: Tradisjonelt eller moderne foredlede produkter av alle typer sjømat fra ferskvann og saltvann, vill og oppdrettet. 
  •  Årets sjømat villfanget: Naturelle produkter av alle typer villfanget sjømat fra ferskvann og saltvann, både hel og stykningsdeler. 
  •  Årets sjømat oppdrett: Naturelle produkter av alle typer oppdrettet sjømat fra ferskvann og saltvann, både hel og stykningsdeler. 
  •  Årets godbit: Åpen kategori har fokus på god smak, nyskapning og markedsmuligheter. Produktet kan representere andre kategorier, men ikke være nominert i flere kategorier. 
  •  Årets sider:  skal være produsert av norske epler og være basert på gjæret råsaft av epler. 
  •  Årets øl: Årets norske øl til mat. Produktet kan kombineres med moderne teknikker og importerte råvarer. Ved påmelding skal det beskrives tydelig hva slags mat ølet passer best til. 
  •  Årets bakst: Alt innen tradisjonelt og nytt bakverk/kaker som opprettholder kvaliteter ut over det helt dagsferske.

Første delfinale blir arrangert på Gladmatfestivalen i Stavanger, 18. – 21. juli. I løpet av sommeren og høsten vil det videre holdes delfinaler i ulike kategorier i Trondheim, Tromsø, Oslo og på Dyrskun i Telemark. Selve finalen finner blir avholdt i Stavanger 11. januar.

Kriterier for å delta

Frist for påmelding

  • Fredag 6. juli 2018 for kategoriene: Årets sider, Årets sjømat – foredlet, Årets det grønne – naturelle (sesong sommer)
  •  Fredag 17. august for de øvrige kategoriene

For å delta i Det Norske Måltid må produsenter og produkter oppfylle følgende kriterier: 

  •  Tidligere vinnere kan ikke delta med samme produkt som de har vunnet med tidligere, men er velkomne til å melde på andre produkter, eller tidligere nominerte produkter. 
  • Er påmeldt produkt svært likt et tidligere vinnerprodukt, tar administrasjonen en vurdering på om produktet kan delta. 
  • Norske råvarer og foredlede produkter kan delta. Med dette menes at produktets råvarer i størst mulig grad hentes fra Norge og at produktet er foredlet i Norge. 
  • Produktene må være tilgjengelig/i salg for allmennheten, og utsalgssted/serveringssted må opplyses ved påmelding. 
  • Foredlede produkter kan både være basert på tradisjonelle og moderne produksjonsmetoder, uemballert og emballert. 
  • Naturelle produkter kan både presenteres hele og som stykningsdeler, uemballert og emballert.
  • Ferdigretter, supper, sauser og lignende kan kun delta i kategorien «Årets godbit». 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden