Løfter frem det grønne skiftet


– Hva mener du er det viktigaste for å videreutvikle næringslivet i Vindafjord og Etne?

Stortingsvalet 2021: Ulrikke Torgersen (MDG)

  • I september er det nytt stortingsval! Me har spurt topp-kandidatar kva dei meiner er dei viktigaste sakene for regionen i denne valkampen
  • I dag: Ulrikke Torgersen
  • Aktuell: 1. kandidat for MDG i Rogaland
  • Alder: 24
  • Kjem frå: Hillevåg i Stavanger
  • Dei viktigaste sakene for partiet: Klima og miljø


– I MDG jobber vi for at Norge skal komme seg trygt og forutsigbart gjennom det grønne skiftet. Å jobbe for å minske farlige klimaendringer er den aller viktigste oppgaven vi står overfor, ikke minst for områder som Vindafjord og Etne, hvor naturen er helt essensielt som pådriver i næringslivet. Vi ønsker å forvalte naturen i et evighetsperspektiv og på en bærekraftig måte som garanterer tilgangen til ressurser som matjord og skog også for fremtidens generasjoner. Vi mener blant annet at det trengs en stor omlegging av måten vi driver jordbruket på og på måten vi forvalter naturen på. Vi vil blant annet gi bønder mer en dobbelt av det dagens sittende regjering har tilbudt dem, slik at driften ikke lenger går på bekostning av helsen til bonden, dyra og miljøet rundt oss. Vi mener også at tilknytningen til resten av fylket er helt essensielt. I stedet for å satse på store motorveiprosjekter inn til de store byene, vil vi i MDG derfor heller forbedre og trygge allerede eksisterende veier. Samtidig må vi ha en langt større satsing på havtransport, hvor det er enkelt å velge utslippsfrie løsninger.

– Hva mener du skal til for å gjøre det mer attraktivt å bli gründer i Vindafjord og Etne?

– I MDG mener vi at småbedrifter og selvstendig næringsdrivende er noe av det aller viktigste vi har for å skape liv og trivsel der vi bor. Engasjement og skaperkraft på lokalt nivå må vokse for å sikre velferden etter oljen. Hvis ikke det lokale næringslivet blomstrer, vil de store kjedene dominere nærmiljøet. Noe av det mest effektive kommune- og stortingspolitikere kan gjøre for å sikre nye arbeidsplasser, er derfor å gjøre det enklere for selvstendig næringsdrivende å skape en lønnsom virksomhet.

– I MDG foreslår vi derfor fem, grønne tiltak for å løfte landets småbedrifter: 1. Sosiale ordninger: I dag kan det oppleves som svært risikabelt å skape sin egen arbeidsplass. Derfor vil vi at selvstendig næringsdrivende skal få lik tilgang på trygdeordninger som arbeidstakere. Mange selvstendig næringsdrivende satser sin personlige økonomi på det de brenner for. I tillegg må de sørge for egen pensjon og sykelønn. Stat og kommune må gjøre mer for å lette på noe av denne byrden, og gi sosial støtte til selvstendig næringsdrivende på linje med faste arbeidstakere hvis man skulle bli utsatt for sykdom eller uhell. 2. Et miljø å arbeide i: For å styrke lokalt næringsliv må kommunene gjøre det enklere og ikke minst rimeligere å leie sentrale lokaler. I tillegg til å stille infrastruktur til rådighet, kan det offentlige gi støtte til møteplasser hvor entreprenører kan dele av hverandres kunnskap, ressurser, nettverk og kapitaltilgang.  3. Lavere skatt og bort med forskuddsskatten: De Grønne vil gi 1,4 milliarder kroner i skattelette til gründere og selvstendig næringsdrivende med lav inntekt. Skatteletter må gå til småbedrifter, og ikke de mest pengesterke bedriftene. Skattepraksisen må også endres. I dag må næringsdrivende betale skatt på forskudd til staten, før de har tjent pengene. Spesielt for enkeltmannsforetak og foretak i oppstartfasen med små reserver kan dagens praksis være en stor og tilbakevendende belastning. En så tungvint og ulogisk løsning må fjernes. De Grønne vil også innføre samme minstefradrag for næringsinntekt som for lønnsinntekt. 4. Hjelpsomme kommuner: Kommunene har gode forutsetninger for å legge til rette for vekst i lokale småbedrifter. De Grønne foreslår å øke støtten til lokal næringsutvikling med 900 millioner kroner. Vi vil dessuten at kommunene bruker sin innkjøpsmakt til å gjøre det lettere for lokale bedrifter å delta i anbudsrunder, og at det åpnes for å gi selskaper med sosial og grønn profil prioritet i anbudsprosesser. 5. Enklere offentlig rapportering: Som selvstendig næringsdrivende har man som regel mer enn nok med å få bedriften til å gå rundt. Da kan stort byråkrati og strenge krav til offentlig rapportering bli en stor belastning. Det må derfor lempes på rapporteringskravene for små bedrifter.

– Vil dere jobbe for fullfinansiering av ny E134 gjennom Vindafjord og Etne? 

– Nei. I MDG mener vi at det er viktigste å bruke ressurser på å trygge og bedre allerede eksisterende vei, fremfor å bygge nytt. Samtidig er det helt essensielt at vi som politikere legger opp til at mer transport fra næringslivet blir tatt av veien for å gjøre veiene tryggere. Det betyr blant annet en enorm satsing på havtransport og på jernbane. På vestlandet har vi en lang historie når det kommer til sjøfart. Det må vi bygge videre på og utvikle, i stedet for å fortsette uproporsjonale satsinger på gigantiske veiprosjekter som fører til store naturinngrep og øker utslippene.

–  Bør det settes en sluttdato for olje- og gassleiting ?

– I MDG ønsker vi å sette en sluttdato for oljen og den har vi lagt til 2035. Det handler først og fremst om at det er det som må til for at vi skal ha nubbesjans til å nå klimamålene vi har satt oss gjennom Parisavtalen. Skal vi sikre en trygg fremtid for dagens barn og unge er vi nødt til å ta grep. Det er det ikke MDG som sier. Det er det FN og det Internasjonale Energibyrået som sier. Samtidig vet vi at det industrien etterspør akkurat nå er forutsigbarhet. Vi mener at ingenting er mer forutsigbart for dem som jobber i oljen enn klare signaler fra politikere om hva som er veien fremover. I MDG har vi lagt frem et veikart ut av oljealderen hvor vi legger frem hvordan vi skal omstille oss og klare å sikre 150,000 nye, grønne jobber i Norge innen 2035. Ikke bare er det nødvendig for klima, det er også det tryggeste vi kan gjøre for å sikre at dagens oljearbeidere ikke blir stående uten jobb når verden omstiller seg vekk fra olje.

– Hvordan vil dere sikre bedrere rekruttering av fagfolk til distriktene?

– Bosetting i hele landet er viktig for verdiskaping, naturforvaltning og identitet, så vel som beredskap og sikkerhet, og vil spille en nøkkelrolle i den grønne økonomien. Å ivareta livet på bygda handler om å ta vare på kulturlandskap, natur og møteplasser, samtidig som vi tar i bruk teknologi som kan redusere transportbehov, skape lønnsom og bærekraftig næring og bedre bo- og tjenestetilbudet. Flere statlige arbeidsplasser utenfor Oslo er også viktig for å skape utvikling. Alle skal kunne leve gode liv i kommunen sin. Vi vil støtte kommuner som vil ha prosjekter for grønne nærområder med økt biologisk mangfold, flere grøntområder og attraktive sosiale byrom og møteplasser. Befolkningen i hele Norge skal ha tilgang på gode velferdstjenester, kollektivtransport, rimelig bolig, grønne jobber og nødvendig infrastruktur.



I september er det nytt stortingsval! Me har spurt topp-kandidatar kva dei meiner er dei viktigaste sakene for regionen i denne valkampen I dag: Ulrikke Torgersen Aktuell: 1. kandidat for MDG i Rogaland Alder: 24 Kjem frå: Hillevåg i Stavanger Dei viktigaste sakene for partiet: Klima og miljø

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden