Håndterer avfall for 30 000 hus

Avfallsbransjen er blitt renere, mer skal sorteres og folk blir mer miljøbevisste. Det viser godt igjen på både trafikk og utvidelse av anlegget hos Haugaland Interkommunale Miljøverks (HIM) stasjon på Toraneset. 

Det hentes mellom 10 000 og 11 000 tonnrestavfall årlig langs HIMs ruter i Etne, Vindafjord, Tysvær, Bokn og Haugesund. Mer enn 1,5 mllioner dunker og sekker tømmes hvert år. - Kravene til sortering blir strengere og vil skal hjelpe kundene til å blir flinkere med bedre tilbud. Folk ønsker å være miljøbeviste, sier administrerende direktør, Gro Staveland i Haugaland Interkommunale Miljøverk.  

Av: Kari Aakra

Publisert: 18. februar 2016

 - Da HIM ble etablert i 2007 gikk mye avfall rett på deponiet. Det sto containere langs veien, en her og en der. Nå snakker vi ikke lengre særlig om hverken deponering eller hyttecontainere. Tilbudet vårt er betraktelig utvidet de siste årene. Jo enklere vi gjør det for folk å sortere, jo høyere er sannsynligheten for at de gjør det, sier administrerende direktør Gro Staveland. 

Daglig håndterer HIM avfall fra mer enn 60 000 innbyggere på Haugalandet, i eierkommunene Vindafjord, Etne, Tysvær, Bokn og Haugesund. Miljøverket står bak renovasjonstjenester for ca. 30 000 husstander og 4000 hytter i området. Mer enn 1,6 millioner avfallsdunker og sekker tømmes årlig langs HIMs ruter i de fem eierkommunene. Bare fra sorte dunker hentes mellom 10 000 og 11 000 tonn årlig. 

Tre trailerlass går ukentlig fra Toraneset til Sarpsborg med restavfall. Besøket øker hvert år, og kravene til sortering er blitt større. Tilbudet hos HIM må utvides deretter. Og det viser igjen på anlegget på Toraneset. 

Mer under tak 

Mottaket for elektrisk avfall skal få tak over hodet i år.  - Vi har høyt fokus på kvalitetsikring og kundeservice, og har bemanning på flere stasjoner. Med overbygde og bemannede avfallstasjoner legger vi best mulig til rette for at kundene leverer rett avfall på rett sted.

Trafikken siger jevnt og trutt, både privatbiler, så vel som bossbiler og semitrailere ruller innom stasjonene daglig. Administrasjonsbygget er utvidet til det dobbelte, og flere nye småstasjoner på anlegget har poppet opp de siste årene. Toraneset miljøpark har blitt en travel forretning for kvalitetssikker avfallshåndtering. 

- Kundeservice, tilrettelegging og kvalitetssikring har et stort fokus hos HIM. Mottakerne våre ønsker rene leveranser. Når kravene til sortering blir større, må vi følge opp med enda bedre tilbud som hjelper kundene våre til å bli flinkere. Derfor har vi utvidet åpningstidene våre, og har flere bemannede stasjoner der spesielle typer avfall kan leveres under tak, forteller Staveland. 

Blant annet er det eget bygg for leveranse av vinduer, og snart skal nok et lite nybygg på Toraneset gi tak over hodet for mottak av farlig- og elektrisk avfall. Dette bygget skal stå ferdig i løpet av 2016. 

 To ganger i året gjennomfører HIM mobile innsamlinger, først og fremst for å nå ut til de som bor lengst borte fra et anlegg. 

- Det har vært veldig populært. Vi sender ut meldinger på forhånd, og vi får tilbakemeldinger på at vi klarer å nå ut til de som ellers ville hatt lang vei til en av stasjonene våre. 

Vi kaster mindre 

Både avfallsbransjen og folks håndtering av avfall har endret seg mye siden etableringen av HIM for snart 9 år siden. 

 - Vi handler mer, og det blir følgelig mer avfall, men likevel merker vi at folk kaster mindre. Mer bruk av nettbrett og mobiler har ført til vesentlig mindre papiravfall. Matavfall er nok den biten der det er størst forbedringspotensial, og fremdeles er det for mye glass i avfallet, mener Staveland. 

 Men både matavfall og glassgjenvinning skal HIM hjelpe innbyggerne å bli bedre på. 

- Stadig mer skal sorteres, flere og flere fraksjoner hver for seg. Vi snakker ikke lengre om deponi slik vi gjorde for noen år siden. I dag er det bare helt spesielt avfall, blant annet litt fra industrien som går på deponiet, forteller Staveland. I bakgrunnen kan vi se deler av dagens deponi på Toraneset. 

 - I fjor fikk vi i tillegg til tillatelsen fra Fylkesmannen en sertifisering fra Mattilsynet til å kompostere matavfall, og iløpet 2018 vil også HIM rulle ut beholdere for glass og metall. Vi har gjort undersøkelser på dette, og det er et tilbud folk er villige til å betale for, sier Staveland. 


Allsidig kompetanse 

Fra 1. januar 2016 ble også HIM ansvarlig for administreringen av slam for alle eierkommunene. Ved å administrere anbud, kontrakter og fakturering for alle fem kommuner oppnår en flere stordriftsfordeler. Ny medarbeider ble ansatt i forbindelse med dette ansvarsområdet, og nå teller HIM totalt 36 ansatte, der 20 personer - driftspersonell, kundesenter og ledergruppe -  er tilknyttet miljøparken på Toraneset. 

Sammen dekker de et bredt spenn fagområder, som kreves for å drifte et moderne miljøverk. 

- Bransjen krever et stort spenn kompetanse. Vi har folk med fagbakgrunn innen naturforvaltning, kontorfag, landbruksmaskiner, gjenvinningsfag, transport- og logistikk, økonomi og ingeniørfag. I tillegg er mange hos oss kurset i egne fag for bransjen, sier Staveland, som selv er marinbiolog. Miljøverket har nå en årlig omsetning på over 100 millioner kroner. 

- HIM er ikke noen butikk, og regnskapet skal gå i null. Renovasjonsgebyret har gått ned hvert år, og i dag er gebyret lavere enn det var i 2009. Dette skyldes blant annet omlegginger av drift og at vi har oppnådd bedre priser på store kontrakter, sier Staveland.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden