Fikk ekstra motivasjon etter kåring

Kåringen «Årets gründer 2015» i Vindafjord gav motivasjon til å fortsette – gjøre det enda bedre. Målet er å bli Norges beste kappe- og bøyeanlegg for armeringsjern.


Eier og daglig leder i Utbjoa Armering og Sveis ser tilbake på nok et godt år, selv om han det siste året har slitt med helsa. Omsetningen økte med over millionen, fra vel 7,7 millioner kroner i 2014. Inngåtte kontrakter gir håp om 12 millioner i omsetning i 2016. 

Og helsa; også der er han på rett vei. Vi møtte en helt «ny» og offensiv Terje Kristiansen. 

- Jeg trener litt hver dag, og utpå våren eller tidlig sommer regner jeg med å være 100 prosent aktiv i bedriften igjen, sier han med et smil, og retter en stor takk til far og medarbeiderne som har holdt trykket oppe i den tiden han selv ikke kunne følge opp. 

En ny hall var tiltenkt rollen som midlertidig lager. Nå blir lageret permanent. Det aller meste av armeringsjern på dette bildet er bestilt, forteller Terje Kristiansen. Foto: Torleif Heggebø

Vi kan bare forestille oss hva det vil få å si for utviklingen av armeringsbedriften på Utbjoa, når vi ser hva en mann på halv maskin har fått til i løpet av det siste året. 

- Vi har bestemt oss for å bygge en ny produksjonshall, og har begynt å planere tomta bak hallen vi bygde da «Nina» tok plasthallen vår. I fjor var planen å bruke denne hallen til produksjonslokale, men etter først å ha brukt den som midlertidig lager, blir det nå en permanent løsning. Ny produksjonshall på 25 x 40 meter settes opp i flukt med lagerbygget. Takhøyden blir noe høyere, og toppetasjen tenkes innredet med kontorer og pauserom for de ansatte, forteller Kristiansen. 

Doblet bemanning og årsproduksjon 

Siden i fjor har Bjoa-bedriften doblet bemanningen og forventer opp mot tre ganger så høy produksjon, hvis det går slik Kristiansen vurderer ordretilgangen. 

- En ny medarbeider er ansatt, en annen får tilbud om ansettelse etter endt prøvetid. Begge har slått seg ned med familie på Bjoa. I tillegg vurderer vi å ansette en assistent som kan bistå og avlaste meg, forteller Kristiansen. 

Årsproduksjonen i fjor var på ca. 1000 tonn, som forventes økt til 1500, kanskje det dobbelte av dette i løpet av 2016. 

Nytt av året er leveranser per skip. Tidligere har Kristiansen fått armeringsjernet sitt fra Bergen, transportert på bil av Rafdal Transport i Etne. 

- For fjorten dager siden fikk vi 50 tonn levert med skip til Haugesund fra smelteverket i Mo i Rana. Rafdal fraktet lasten videre til Utbjoa med to fullastede trailere, forteller Kristiansen, som drømmer om framtidig direktetransport til tømmerkaien like nedenfor anleggene på Bjoa. 

Her kommer den nye produksjonshallen.  Planering av tomten er i gang, og om et års tid regner Terje Kristiansen med å ha det meste av eksisterende maskinpark og noen helt nye, unike maskiner på plass, klare til produksjon. Foto: Torleif Heggebø

- Kapasiteten på tømmerkaien er sprengt i dag, men blir det noe av planer om utvidelser, så kan det bli muligheter for oss også, håper Kristiansen. 

Alltid i forkant 

Kristiansen har alltid hatt som filosofi at det å ligge et hestehode foran konkurrentene kan lønne seg. Han har ikke alltid leveringsavtaler på produkter han ønsker å tilby kundene sine. Han bare vet at de har eller får et behov, og det behovet vil han dekke når etterspørselen kommer. 

- Å være i forkant betyr også å ta enkelte sjanser. Jeg er trygg på det jeg gjør, og har aldri brent meg på noen av investeringene vi har gjort. Det har hendt at jeg har vært litt bekymret når det minket på kontoen, men så fylles det opp igjen, smiler Kristiansen, som alltid sørger for å ha et varelager som dekker opp for investeringene han gjør. 

Eneste i verden 

Det siste nye er en maskin for bøying av armeringsmatter. Maskinen er den eneste i sitt slag i verden; spesialprodusert hos Schnell i Italia etter ideer fra Kristiansen. Størrelsen og kapasitet er noe av det som skiller den fra andre armeringsmattebøyere. 

- Det er bøyd armeringsmatter tidligere, men med mindre og mer manuelt utstyr. Nøyaktigheten har vært så som så. Vår maskin kan bøye matter i serieproduksjon, nøyaktig like og etter kundenes spesifikasjoner. Og det beste av alt; produksjonstiden er halvert, understreker Kristiansen. 

Mattene kan benyttes i kabelkanaler, dragere, kulverter, hjørner, trappetrinn og mange andre betongprodukter. Utgangspunktet er standardmatter ferdigproduserte i Mo i Rana. Matter opp mot 2 x 5 meter kan kappes og bøyes i Kristiansens nye maskin. 

Stabile kunder – og noen nye 

Kristiansens forventninger til omsetningsøkningen baserer seg på allerede inngåtte avtaler, blant annet med Østraat Rør. Sandnes-bedriften skal benytte armeringsjern fra Utbjoa Armering og Sveis i produksjonen av kummer, rør og belastningslodd til vann- og kloakkrør som legges under vann. En annen stor kunde på armering til slike lodd er Skjæveland Cementstøperi. Leveransene til Ølen Betong har for tiden flatet ut, da det hos dem går mye i veiprosjekter og annen type betongarbeid enn det Kristiansen leverer armering til. Noen nye kunder har det også blitt det siste året. 

- Etter kåringen i Olalia i fjor har flere lokale blitt klar over oss, og vi har fått flere lokale kunder; fra Etne. Det forundrer meg jo litt at ikke noen av de mindre vindafjordbedriftene innen betong har tatt kontakt for levering av armering, sier Kristiansen. 

Han sier seg ellers godt fornøyd med kundemassen. Han trenger ikke tråle markedet etter nye kunder. De han har tar unna det meste, men skulle det dukke opp noen, så har han alltid litt til overs på lager.

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden