Rekordmange lærlinger i Helgevold Elektro

Nora Haug Saltnes (18) er en av 27 nye lærlinger i Helgevold Elektro dette året. – Dette er en god lærebedrift, det er bra at vi får tett oppfølging, mener hun.

– Jeg kjente godt til Helgevold fra før, og de er en av de beste bedriftene lokalt til å følge opp lærlinger, mener Nora. 

Nora Haug Saltnes syns oppstarten som lærling har vært spennende. (Foto: Kristian Risanger)Den ferske elektrikerlærlingen fra Etne gikk på elektrikerlinjen på Ølen VGS og valgte Helgevold Elektro som lærebedrift.

– Etter bare fire uker i jobben så er alt like kjekt, og ganske mye nytt på en gang. Jeg er jo ganske redd for å gjøre feil, men mentoren min her er veldig flink til å vise hvordan ting skal gjøres og oppmuntre. Læreren min på skolen jobbet også litt her, så det ble naturlig å søke her, sier Nora som denne dagen er med på å legge opp elektrisitet i et nytt hus i Sandeid.

Nora er godt fornøyd med at hun som lærling får god til å jobbe seg gjennom oppgavene, og at det er lettvint å spørre om noe dersom hun lurer på noe. Hun mener også hun ser endringer i et tradisjonelt sterkt mannsmiljø. 

– Jeg tror det stadig blir flere jenter i bransjen, noe som er veldig bra, forteller hun. 

God lærebedrift

Mens Nora er helt i startfasen på sin 2,5 år lange læretid har Espen Lauareid (19) fra Skånevik startet på sitt andre år som lærling. Etter planen skal han ta fagprøven i slutten av 2024, eventuelt på nyåret etterpå. 

– Helgevold er en sikker og god bedrift som har et godt opplæringstilbud. Her er det mange ansatte og en får et innblikk i varierte arbeidsoppgaver, forteller Espen som selv syns det er aller kjekkest å legge opp elektriske anlegg i nye hus, eventuelt gå på skattejakt for å finne feil i gamle bygninger. Hvorfor han akkurat valgte elektrikerfaget har han et ganske avbalansert svar på. 

– Det var noe jeg bare hadde gått inn for å bli. Jeg visste det måtte bli yrkesfag, og da syns jeg elektriker hørtes spennende ut, sier Espen.

Hvor veien går videre etter endt fagbrev er han usikker på. 

– Det får jeg se etter hvert, vi har jo også en familiebedrift som kan være spennende å jobbe i en gang i fremtiden, det ligger vel litt i kortene sier han og viser til varmepumpe-selskapet Lauareid Service som far Bjarte Lauareid driver. 

Utviklet seg enormt

Evelyn Vedholm Heggen er lærlingansvarlig i Helgevold Elektro (Foto: Kristian Risanger)Evelyn Vedholm Heggen er lærlingansvarlig i Helgevold Elektro som er en selvstendig lærebedrift og tar all oppfølging selv. Dette året tar selskapet inn rekordmange lærlinger, hele 27 stykker fordelt på flere fag. I de 5-6 årene Evelyn har hatt jobben har hun sett stor utvikling i hvor mange lærlinger som blir tatt inn og jobben som ligger i god oppfølging. 

– Vi så en økning i fjor også, da tok vi inn 18 lærlinger, og automasjonslærlinger for første gang. Det er et fag vi ikke har hatt før, men som vi ser at det bare blir mer og mer behov for fremover. 

Det betyr at det dette halvåret er 60 lærlinger i selskapet, lærlingene går læreløp på 2,5 år før de går opp til fagprøven. Totalt har Helgevold lærlinger i både elektrikerfaget, automasjon, kontorfag og telekommunikasjon.

– Vi må ha flinke fagfolk, så dette er et godt rekrutteringstiltak. Her får vi være med å forme lærlingene selv og se hvordan de utvikler seg. Her trenger du ikke slutte om du trenger en pause for å prøve noe annet, som militæret eller studier. Vi finner som regel frem til en god løsning på det, sier Evelyn. 

Den store prøven

Selv startet hun i Helgevold i 2014 som kontormedarbeider, og etter en runde med omstrukturering fikk hun ansvaret for å følge opp lærlingene. Den faglige biten tar andre, men Evelyn har ansvar for at alle lærlinger har det greit, og at de klarer å følge det planlagte løpet. Når fagprøven står for tur tar hun alltid en ekstra tur innom for å roe nervene, og slapper ikke helt av selv heller før prøven er bestått og lærlingen er i mål. Hun vet at prøven betyr mye for mange.

– Det var en periode der jeg følte at «alle» skulle videre på teknisk fagskole, men jeg tror det også er i endring. Vi trenger flere fagfolk, og vi må sette pris på de som vi har. Det er viktig at utdanning med fagbrev får en høyere status. 

– Så er det viktig at vi er ulike. Noen nøyer seg med fagbrev, andre skal utdanne seg videre, men alle trenger absolutt ikke bli ingeniør. 

Snart ny runde

Hvert halvår gjennomfører Evelyn samtaler med lærlingene for å finne ut hvordan de har det. I denne perioden besøker hun alle lærlingen og alle avdelingene. Rundt juletidene starter jakten på nye lærlinger, og på vinteren blir det intervju med aktuelle kandidater, før fagprøven kommer på høsten.

– Hvordan finner du lærlingene? 

– Det er ikke noe fasitsvar på det. Vi er ute på skolene, og vi har god kontakt med de ulike linjene. Så er det også viktig å følge opp skoleelevene som er her på utplassering, i tillegg til å være på utdanningsmesser. Jeg tenker også ryktet vårt er viktig, er det godt vil flere jobbe her. 

Siste saker fra Medvind

Ledige stillinger

Hva skjer i Medvind

Folk i vinden