Sommervikarene holder Vindafjord i drift 

Martina Ramsfjell jobber som avløser på gården til Johannes og Marianne Vestbø. Til høsten bytter hun ut egg og høygaffel med penn og papir. Da skal hun studere Helse og omsorg på Ølen videregående skole. Foto: Jan Henrik Heggebø

I fellesferien tar de fleste fagfolk en pause fra det travle arbeidslivet. Da stepper sommervikarene inn for å opparbeide arbeidserfaring, og ikke minst holde Vindafjords bedriftshjul i gang. 


Stiing i fjøs, klipping av plener, karring av ull og sortering av dagligvarer – det er mye som skal gjøres i Vindafjords mange bedrifter også i sommerferien. Da kommer sommervikarene til utsetning. 

Høster studierelatert erfaring 

Johannes Søyland (19) fra Vikedal skal fra høsten studere økonomi og administrasjon på Universitetet i Stavanger. Nå tilbringer han deler av sommerferien som butikkmedarbeider på Coop Extra i Vikedal. Der sitter han i kassen, holder orden i varene på lager og sørger for at alt er på stell i butikken. 

Johannes Søyland trives godt på Coop Extra i Vikedal. Her får han gleden av å møte venner og bekjente hver eneste arbeidsdag. Foto: Jan Henrik Heggebø

- Noen av arbeidsoppgavene er relevant i forhold til studiet jeg skal begynne på. Det å vite hvordan en bedrift fungerer, fra ende til annen, kan være nyttig å lære seg. Logistikk blir også en del av studiet, noe jeg lærer en del om her på dagligvarebutikken, sier Søyland. 

I tillegg til erfaring knyttet opp mot studiet, mener Søyland at han også opparbeider seg andre nyttige erfaringer. Som god kundeservice og generell arbeidserfaring. 

Det blir viktig å ta med seg videre, mener han. Og for å opparbeide seg enda mer fartstid i arbeidslivet, vender han gjerne tilbake til Coop Extra også neste sommer. 

- Arbeidserfaring får man aldri nok av, så jeg jobber her gjerne neste sommer også. Samtidig tar det meg bare fem minutter til jobben, sier en smilende Søyland. 

Plukker 4000 egg om dagen

Martina Ramsfjell (16) fra Sandeid bruker store deler av sommerferien som avløser på Johannes og Marianne Vestbøs gård. Hver morgen og kveld, nærmest hele sommerferien, er Ramsfjell innom gården. I tillegg har hun enda en sommerjobb på omsorgssenteret i Ølen. 

På gården går arbeidsoppgavene ut på å stie i grisebingen og passe på at både griser og høns får det de trenger. I tillegg samler hun inn opptil 4000 egg om dagen. Noen selges på gården, mens andre sendes til Nortura. 

Å jobbe så mye som hun gjør i sommer, tror hun vil lønne seg når det gjelder framtidig jobbsøking. 

- Denne jobben gjør at jeg blir mer selvstendig og ansvarsfull. I tillegg vil det å kunne vise til arbeidserfaring være en fordel når jeg en gang skal søke fast jobb, forteller Martina, som håper å jobbe på gården også neste sommer. 

Til høsten bytter hun ut egg og høygaffel med penn og papir. Da skal hun studere Helse og omsorg på Ølen vidaregåande skule.


Femte sommeren på Fatland

Sunniva Fatland (17) fra Sandeid skal gå tredje året på studiespesialiserende på Ølen Vidaregåande skule. I sommer jobber hun på Fatland for femte år på rad. 

I løpet av årene har hun hatt mange ulike arbeidsoppgaver på kjøttfabrikken. Denne sommeren sitter hun i resepsjonen. 

Tidligere somre jobbet Sunniva Fatland med pakking av kjøtt. Nå tilbringer hun arbeidsdagen i Fatlands resepsjon. Foto: Jan Henrik Heggebø

- Her går arbeidet ut på å ta seg av telefonsamtaler, fakturaer, veilede kunder, ha kontroll over hvor mange dyr som ankommer fabrikken i tillegg til andre småjobber. 

På fem somre har hun lært mye om hvordan ulike maskiner på Fatland fungerer og hvor viktig det er med et godt samarbeid. Som resepsjonist lærer Fatland mer om kundeservice. Det ser hun på som nyttig erfaring for framtiden. 

- Jeg vil jo kanskje jobbe her fast en gang i framtiden, men det avhenger av hvilken studieretning jeg tar videre, konstaterer hun. 

Foreløpig trives hun i alle fall godt i skranken på Fatland. 

- Det er givende å ha en jobb hvor jeg snakker mye med folk. Samtidig er det kjekt å være med familien – for jeg er jo en Fatland. Min far er styreleder og onkel er daglig leder på kjøttfabrikken, forteller Fatland.

Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips