Kan levere rør til romfartsindustrien

Like før påske kom den minste av rørbøyemaskinene til Ølensvåg. Når begge rørbøyemaskinene er i produksjon, blir Westcon blant de fremste i verden på rørbøying.

- Det blir som å gå fra 1930 til 2016 i ett steg. 2016 fordi vi vil ligge ett år foran resten av verden når verdens største elektriske rørbøyemaskin er på plass, sier Tommy Nilsen, leder for prefabrikasjon i rørhallen. 

Den største rørbøyemaskinen fra Unison vil kunne bøye rør på opptil 10 tommer. En bøy som nå tar 16 timer med kutting av deler, bøying og sveising, gjøres unna på rundt en halv time. Den minste maskinen kan bøye rør på under minuttet. Nå gjøres bøy for bøy, og delene sveises sammen. I rørmaskinene vil bøyene på rørene gjøres i ett stykke. 

 

 - Nøyaktigheten er så stor at vi kan levere rør til romfartsindustrien. Alt er laser- og datastyrt. For eksempel kan målinger som blir gjort i Singapore overføres direkte til maskinene, og jobben startes med en gang om ønskelig. Med de investeringene som er gjort i rørhallen, vil vi bli en unik leverandøri Norge og kan konkurrere med det globale markedet på rørjobber av alle slag, sier Nilsen.

 Verdens største

Den minste rørmaskinen kom før påske. Verdens største ankommer utpå sommeren. Fordi maskinene drives av elektrisitet, er de svært stillegående. Når alle maskinene i rørhallen er i gang, lager de ikke mer lyd enn fire kjøleskap. 

Bøyemaskinene skal mates av en lagermaskin. Rørene har til nå blitt lagret i 14 rørreoler som har tattmye gulvplass. De nye reolene rager over ni meter i høyden, og rørene blir lagt på plass og hentet av en mater. 

 - Alt skjer automatisk. Når en ordre legges inn i datamaskinen, henter lagermaskinen riktig rør og sender det til kuttemaskinen. Kuttemaskinen er forhåndsprogrammert og gjør jobben uten at noen er i nærheten. Rørene merkes med laser, kuttes og rulles ut på sidene. Derfra blir de enten sendt til bøyemaskinene eller prefabrikasjon. Det er store krefter i sving, og kuttemaskinen er sikret med et lasergjerde. Kommer noen nærmere enn 80 cm, stenges alt av maskiner øyeblikkelig ned. Også sikkerhetssonene til lagermaskinen og bøyemaskinene er sikret med laser på denne måten, sier Nilsen.

Har kontroll på hver centimeter

Lagermaskinen mater ikke bare rør. Den holder også full kontroll på hver eneste centimeter rør som er i reolen. Er den gjenværende rørdelen etter en kapping 50 cm eller mer, sendes røret tilbake til reolen. 

- Det som er igjen av løft gjøres av traverskraner. De fem operatørene og tre lagerarbeiderne som skal jobbe i rørhallen blir alle spesialister når de er ferdig kurset. Det meste av jobben gjøres via datamaskin, sier Nilsen. 

Utbyggingen av Flerbrukshallen har doblet arealet til rørhall og prefabrikasjon til 1760 m2. Ytterligere 360 m2 skal bygges på, og her skal det blant annet inn nytt trykktestutstyr.


 

Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips