Nøkkelrolle gjennom 26 år

Hildegunn Solvang var en av de som bidro til at Omega kunne invitere de ansatte tilbake til kontorene etter korona-krisen. Etter 26 år i bedriften er hun nå snart klar for en ny hverdag som pensjonist. 

Image
- Det har vært noen flotte år i Omega, jeg trives veldig godt, og jeg må innrømme at tanken på at det snart er over er litt tøff. Det blir sikkert bra å bli pensjonist også, men veldig rart å ikke gå på jobb på morgenen, sier Hildegunn Solvang. Mye har forandret seg siden Hildegunn begynte som renholder i Omega i 1994, da holdt bedriften til på Nerheim i Ølen, de første ti ansatte var på plass og alt sammen ble styrt fra kontorer i arbeidsbrakker. Hildegunn smiler for seg selv mens hun tenker tilbake til tiden der hun kombinerte deltidsstilling som hjemmehjelp med jobben i Omega.

- Det var en helt annen tid enn nå, det var som en liten familie som jobbet sammen. Ofte hang det lapper på kjøkkenet med beskjeder til de som ikke ryddet etter seg, eller som ikke vasket opp. De delte på alt fra handling til rydding, og det er klart det kan bli murring av slikt, sier hun og ler. 

Faglig stolthet

Image
Hildegunn begynte som renholder i Omega i 1994, i januar blir hun pensjonist.

I årene etterpå har mye forandret seg, bedriften har gjennomgått en enorm vekst med tanke på tall ansatte og avdelinger. Samtidig har jobben som renholder fått økt oppmerksomhet og blitt løftet faglig. Hildegunn er glad for at flere nå ser hvor viktig jobben med renhold er. I dag er ikke renholdsarbeid noe som blir gjennomført på kveldstid etter at alle andre har gått hjem, det er derimot blitt en integrert del av vanlig arbeidstid. 

- Jeg tok fagbrevet selv for 14 år siden, det er flott at det blir satt mer pris på yrket nå enn før, tidligere ble vi ofte snakket om som «vaskedamene». Men jobben vår er viktig, det har ikke minst denne korona-tiden vist, slår hun fast.

- Det har vært noen flotte år i Omega, jeg trives veldig godt, og jeg må innrømme at tanken på at det snart er over er litt tøff. Det blir sikkert bra å bli pensjonist også, men veldig rart å ikke gå på jobb på morgenen. 

Spesiell smitte-tid

Denne våren ble spesiell for Hildegunn og Iwona Auksel som utgjør renholds-teamet ved kontorene i Ølensvåg. I mars ble Norge stengt ned og alt fokus ble rettet mot å hindre smittespredning av Korona-viruset. Det betydde innskjerpede vaskerutiner, kaffeautomater ble stengt ned og fruktfatene tatt vekk. I dag vasker Hildegunn og Iwona alle flater som håndtak og trappegelender hver eneste dag med desinfiseringsmiddel. Kontorvask, og vask av fellesareal som toalett og kantine er viktigere enn noen gang, målet er at Omega skal være en trygg arbeidsplass i en utfordrende smitte-periode. 

- Dette er helt spesielt, ingen av oss har opplevd noe lignende. Vi måtte finne ut hvordan vi kunne hindre smittespredning på den beste måten, sier Hildegunn og viser til at perioden med hjemmekontor og nedstengt samfunn gav de rom og tid til å gjennomføre fullstendig nedvask av bygningene.

Image
- En blir god til å lese både folk og situasjoner i denne jobben, forteller Hildegunn.

Kjenner «alle» 

Hildegunn kjenner nesten alle som jobber både ved Omegas hovedkontor og nabobygget i Ølensvåg, Medvind-bygget, hun vet hvem som er på ferie, hvem som trenger en liten prat når hun er innom kontoret på vaskerunden, eller hvem som trenger ro til å arbeide. Ofte er praten og smilet i gangen like viktig som selve renholdsjobben. 

- En blir god til å lese både folk og situasjoner i denne jobben, jeg ser for eksempel veldig raskt om det har vært møter i møterommet, et par stoler står kanskje litt uryddig og en penn ligger igjen på bordet.

Ryggproblemer har ført til at Hildegunn de siste årene ikke har jobbet fullt. I dag er arbeidsdagene hennes fordelt på innkjøp og arbeid i kantina i Omega-bygget og vask på Medvind-kontorene. Pensjonstiden som ligger framfor henne håper hun vil brukes sammen med barn og barnebarn, i tillegg til at hun og ektemannen satser på flere turer med bobilen. 

- Jeg bidrar jo gjerne som vikar innimellom, men ikke dersom det blir for lenge mellom hver gang, da mister jeg litt av rutinene, og da stopper det fort opp, sier hun og smiler.

- Nå får jeg bedre tid til å heie på barnebarna når de spiller fotball, da liker jeg meg godt.   

Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips