Westcon Subseas største konstruksjon er klar for Sverdrup 

I over et halvt år har Westcons Subsea-team jobbet med en av sine største rørkonstruksjoner til dags dato. Forrige uke ble den 95 tonn tunge, 76 meter lange spoolen til Johan Sverdrup-feltet lastet ut for overlevering til Deep Ocean. 

Utlastingen ble gjennomført tirsdag 7. mars. Foto: Westcon SubseaDen enorme rørkonstruksjonen skal frakte olje fra rørledninger til plattformen på Johan Sverdrup-feltet, og har vært et prestisjeprosjekt for Westcon Subsea, forteller Ole Anders Smørdal, prosjektleder i Westcon Subsea: 

- Denne spoolen blir navlestrengen i produksjonen på Johan Sverdrup. Det var utrolig kjekt å få være med på jobben, og det selvsagt et veldig bra prosjekt for oss å ha på cv-en, sier Smørdal. 

Store krav

Westcon Subsea har siden 2014 produsert rørkonstruksjoner til en rekke internasjonale oljeaktører, men dette oppdraget hadde en langt større omgang enn tidligere leveranser. 

- Det er den tyngste og største rørkonstruksjonen vi noen gang har levert; den veier totalt 95 tonn, og røret har en innvendig diameter på 36 tommer. Rørveggene er 40 mm tykke, vanligvis produseres vi spooler med 15 – 25 mm tykke vegger i super duplex, sier Smørdal. 

17. mars skal kunde Deep Ocean hente spoolen, for så å starte installasjonen av røret på Sverdrup-feltet, hvor Equinor er operatør. Representanter fra begge selskapene var på plass da den enorme konstruksjonen ble lastet ut til kai hos Westcon Subsea i Florø tirsdag forrige uke. 

Utlastingen av en konstruksjon av slikt format er en stor operasjon i seg selv, og kundene som var på besøk var mer enn fornøyd med gjennomføringen. Hele prosessen har vært en jobb utenom det vanlige, forteller Smørdal: 

- Rør som dette skal ha en levetid på mellom 25 og 30 år, og det settes svært store krav til både gjennomføringen i produksjonen og prosessen rund utlasting og overlevering. Deep Ocean har stått for engineeringen, deretter har det vært opp til oss å planlegge produksjon, sammenstilling og sveising. På grunn av størrelsen kunne vi ikke trykkteste. Vi har derfor gått over hele spoolen med både ultralyd og røntgen for å forsikre at det var null kvalitetsavvik, forteller Smørdal. 

Nye leveranser i 2020

Spoolen er den første av sitt slag, da den skal sveises fast i bunnen på Sverdrup-feltet. 

- Vanligvis kobles disse rørene sammen, men dette er et pilotprosjekt hvor den skal sveises fast i et habitat på havbunn, sier Smørdal. 

Leder for Westcon Subsea, Steinar Matre, roser teamet bak produksjonen for jobben som er gjort. 

- Dette er et produkt av svært høy kvalitet som er produsert etter en ganske unik standard og hvor vi har fått nytte av spesialkompetansen vår både i Florø og maskinering og sveis på Olvondo på Bømlo. Teamet har levert 100 prosent fra A til Å på begge lokasjoner, og fortjener all ære for jobben og for en fornøyd sluttkunde, sier Matre. 

I løpet av fjoråret leverte Westcon Subsea totalt fem spooler til kunder som Ocean Installer, TechnipFMC og Subsea 7. Til sommeren begynner arbeidet med ytterligere tre spooler, som i 2020 skal leveres til Deep Ocean på Troll fase III.

Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips