Startet egen bedrift i fjor – nå trenger han flere ansatte 

Det som begynte som en hobby i tenårene, er nå blitt arbeidsplass for tre. I fjor satset Morten Lærdal for fullt på egen bedrift, og i dag er tre personer i full arbeid for Lærdal Maskin. 


- Jeg trivdes godt som elektriker, men i fjor ble det såpass mye anleggsarbeid utenom, at jeg hoppet inn i  "ny" bransje med begge beina, forteller Morten Lærdal, 23 år og maskin-gründer. 


- Det har vært en travel høst, med mye mer arbeid enn jeg forventet, forteller gründer Morten Lærdal.  

Inntil 2017 jobbet 23-åringen fra Sandeid som elektriker, mens han tok mindre anleggsjobber på kveldstid og i helger. I fjor var oppdragsmengden blitt såpass stor, at han hoppet av elektrikerjobben, og satset for fullt på eget firma: Lærdal Maskin. 

- Da jeg virkelig oppdaget interessen for maskiner og anleggsarbeid var jeg allerede i gang med elektro-utdanningen, og ville fullføre den. Deretter startet begynte jeg å jobbe, og trivdes veldig godt som elektriker med kjekke kollegaer og god arbeidsplass i Helgevold Elektro. Men etterhvert ballet det på seg med såpass mye anleggsarbeid at jeg valgte å hoppe uti det med begge beina, sier Lærdal. 

- Bruker nettverket


Lærdal Maskin tar oppdrag innen alt fra opparbeiding av hager, tomter og natursteinsmurer til arbeid på veganlegg. Kundene er privatpersoner så vel som større anleggsfirma. Til tross for et heller sparsomt markedsføringsprosjekt, har det ikke vært vanskelig å få nok å gjøre. 

Aktiviteten har økt på hovedsakelig takket være jungeltelegrafen, og det har gitt oppdrag som strekker seg fra Eidfjord, til Sauda og Karmøy. 

- Det er egentlig vanskelig å komme inn på dette markedet dersom man ikke har en fot innenfor bransjen i utgangspunktet. Vi bruker Facebook-siden vår til å fortelle om jobbene vi gjør, og bortsett fra noen avisannonser i sommer har det vært heller lite med markedsføring. Virksomheten er stort sett bygd opp på «vennskap og kjennskap». Jeg har brukt nettverket mitt, som etterhvert har utvidet seg med nye kunder, nye anbefalinger og dermed nye jobber. 

Ser etter arbeidsiver

I disse dager er det på Karmøy det skjer. - Vi har oppdrag i et ganske stort distrikt, fra Eidfjord, til Sauda,, og Karmøy, forteller Morten Lærdal.

I dag har Lærdal Maskin tre mann i arbeid; Lærdal selv og Åsmund Langelid er ansatte i firmaet, mens Knut Stian Bjørkhaug er fast innleid. De neste 2-3 månedene er samtlige i fullt arbeid på Skudenes. 

- Vi skal mure en større kai i vann. Det er et stort prosjekt for oss, og målet er flere jobber av dette omfanget, sier Lærdal. 

Flere jobber krever også mer mannskap. Lærdal vurderer nå å ansette en, og kanskje to nye medarbeidere i firmaet for å kunne ta på seg enda flere oppdrag. 

- Vi har mye å gjøre i et stort omland. Det viktigste for meg er at jeg har med meg folk med god arbeidslyst og som ønske å gjøre et nøyaktig og skikkelig arbeid. Erfaring eller referanser er ikke det jeg ser mest på når jeg skal ansette, men heller arbeidslyst og viljen til å gjøre en god jobb, sier Lærdal. 

Kontor i Medvind

Nylig investerte Lærdal i større maskinpark, for å holde produktiviteten høyest mulig hele tiden. 

- For oss er det viktig å holde effektiviteten oppe. Med nye maskiner vil vi unngå nedetid på grunn av service. I tillegg er en av våre maskiner utleide til et veianlegg, og derfor må vi investere slik at vi alle har muligheten til å ta unna jobbene, sier Lærdal.

Med enda flere oppdrag ute i felten, øker også kontor- og papirarbeidet som følger med. Nylig flyttet Lærdal inn i Medvind-bygget i Sandeid hvor han tar seg av kontorarbeidet når han selv ikke sitter i gravemaskinen. 

- Dagene går stort sett i jobb fra tidlig morgen til sent på kveld, og det er lurt å skille litt mellom fritid og jobb. Derfor var det godt å få etablert meg med kontor borte fra hjemmet. Timene blir noe mer effektive enn på hjemmekontoret. På Medvind er det ikke så enkelt å avbryte jobbingen for å sette på en klesvask for eksempel, ler 23-åringen. 

Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips