Prisvinnende miljøprosjekt 

Ølen Betong har deltatt i utviklingen av en innovativ metode for å sikre mindre avfall og mer gjenbruksmateriale av betongslam. Denne uken vant prosjektet byggenæringens innovasjonspris.

Image
- I Ølen Betong har vi vært fornøyde med Re-Con Zero-prosjektet til Mapei og ønsker å ta dette videre og tilpasse til andre lokasjoner hos oss, forteller teknologileder i Ølen Betong, Roar Vigre.


Onsdag denne uken ble det klart at byggevareprodusenten Mapei vant byggenæringens innovasjonskonkurranse med betongavfallsløsningen Re-Con Zero. Løsningen sikrer miljøvennlig fjerning og gjenbruk av betongavfall, og Ølen Betong har vært med i utviklingen og testet produktet på blant annet betongbilene ved avdelingen Gismarvik i Haugesund.

- I Ølen Betong har vi vært fornøyde med Re-Con Zero-prosjektet til Mapei og ønsker å ta dette videre og tilpasse til andre lokasjoner hos oss. Vi tenker miljø og bærekraft i alle prosesser, derfor er dette et viktig prosjekt, forteller teknologileder i Ølen Betong, Roar Vigre.

Årlig produseres det rundt 600 millioner tonn betongslam ved vask av betongbiler. Re-Con Zero sørger for at bløt restbetong omdannes til tørt tilslag. Dette skjer med et to-komponents pulver som brukes i trommelen på betongbilen. Når en betongbil med rundt 100 kilo slam på innsiden skal vaskes, legges rundt en kilo av pulveret sammen med to til tre tonn småstein eller kuler inn i trommelen. Pulveret løser seg opp, uten hjelp av vann, og sørger for at betongrestene klumper seg sammen og enkelt kan hentes ut og brukes som resirkulert tilslag i ny betong. Hele prosessen tar rundt fem minutter og sørger for store reduksjoner innen avfallshåndtering og bedre utnyttelse av råstoffet.

- Sammen med Mapei har vi sett på mulighetene ved å redusere slam og vann, og med disse reduksjonene får vi besparelser både for miljøet og økonomien, forteller Vigre og viser til godt samarbeid med Mapei og prosjektleder Sven-Henrik Norman. Ølen Betong har også flere forskningsprosjekter der Mapei er samarbeidspartner.


Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips