Får verdens største bøyemaskin for rør

Nybyggene på Westcon Yards tar form, og dimensjonene er imponerende. I Flerbrukshallen skal det inn maskiner med høyteknologi og enorme krefter. Blant dem verdens største bøyemaskin for rør. Snart vil også et nytt landemerke lyse opp i Ølensvåg.

Porten i den nye monteringshallen er gjennomskinnelig for å slippe inn dagslys. - Når det blir mørkt, og det arbeides i hallen, vil porten og Westcon-logoen være godt syndlig på andre siden av vågen, sier Magnus Haugland, leder for logistikk og anlegg i Westcon Yards. Foto: Ellen Marie Hagevik

Totalt investeres det 100 millioner i utbygging av Flerbrukshallen og den helt nye Miljøstasjonen. Påbygget av den gamle rørhallen, som nå blir Flerbrukshallen, utgjør 2.000 nye kvadratmeter. Det er her de enorme rørmaskinene skal inn.

- Det blir en helt annen verden arbeidsmessig. I stedet for å kappe til deler, bøye og sveise dem sammen, vil nå et helt rør bli lagt i maskinen og bøyd etter mål uten en eneste sveis, sier Birgit Feder, formann på rørlageret.

- Vil lette arbeidet veldig

For å sette det litt i perspektiv: Arbeid som før tok timer vil nå ta minutter.

Feder ser også veldig fram til å få inn den 9x18 meter store rørroboten som styrer rørlageret.

- Det vil lette arbeidet veldig for oss, for systemet vi har stablet på gulvet i dag er tungt å jobbe med. Når det nye systemet er på plass, vil rørene bli hentet av maskiner i reolen, lagt på produksjonsbånd og sendt til bøyemaskinen, sier Feder.

Lagerkapasiteten vil også bli betraktelig større. Der vil det bli plass til 1250 paller.

Høyde og lys gir katedralfølelse

Bygningsmessig er det er kanskje i høyden påbygget imponerer mest. Det er nesten som å komme inn i en katedral når man går inn i den 26 meter høye delen av monteringshallen som skal romme to store kraner.

Med et løftekapasitet på 80 tonn hver, betyr det at de kan løfte 160 tonn opp til 20 meters høyde. Det vil gi tilgang på en enda større del av riggmarkedet. Katedralfølelsen forsterkes også av at det er så lyst i hallen.

- Vi ønsker at de som jobber her skal få inn så mye naturlig lys som mulig. Derfor er det satt inn mange vinduer. Den 20 meter høye porten er også gjennomskinnlig og slipper inn mye dagslys, sier Magnus Haugland, leder for logistikk og anlegg.

I og med at porten er gjennomskinnlig, vil hallen bli et lysende landemerke med en stor Westcon -logo når det er mørkt.

Største miljøsating noen sinne

26 meter takhøyde og mye lys gir en katedralfølelse når man går inn i den nye monteringshallen. Foto: Ellen Marie HagevikMiljøstasjonen er et rent nybygg på nærmere 3.800 kvadratmeter. Her er det tre avdelinger for spyling, sandblåsing og maling, hver på 60 x 20 meter. I tillegg et det tekniske rom, avdeling for vedlikehold og avfallshåndtering.

- Å samle all overflatebehandling gir flere fordeler. Nå gjøres det meste i to rubbhaller eller ute, og både arbeidsmiljø og effektivitet vil bli mye bedre. Dette er også den største miljøsatsingen Westcon har gjort. Det lagt vekt på å få størst mulig miljøgevinst med både gjenvinning av stålsanden, sikring av avrenning og sortering av avfall, for å nevne noe, sier Haugland.

Også i Miljøstasjonen skal det inn vinduer å for å slippe inn dagslys, og det er ellers lagt vekt på god belysning. De første ansatte vil kunne ta deler av nybyggene i bruk om noen uker.

I bildegalleriet under kan du se noen glimt fra byggingen så langt. 

Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips