Høyde-eksperter fra Westcon 

Tilkomstteknikere fra Westcon er ikke bare mekanikere, elektrikere, sveisere, NDT-inspektører eller kontrollører. De er først og fremst eksperter på høyde og klatring. Utfordringer med manglende stillaser, løfteinnretninger og tilkomst løses effektivt med klatreteamene fra Westcon Løfteteknikk.

Året er 2012 og Scarabeo 8 ligger til kai i Ølensvåg. Nye supportere skal sveises på utsiden av rekken. Et team av tilkomstteknikere (TT-lag) fra Løfteteknikk som settes til jobben er klatrere og erfarne sveisere. De firer seg ned og får jobben gjort.

Under West Alphas landligge to år senere, sørger et annet TT-lag for å montere ekstra- og dobbelsikring på alle bolter på vindveggen, skifte ut steam line og installere nye leidere opp i boretårnet. I tillegg ble vannbagger og vektcelle rigget opp, for å utføre diverse lasttester. NDT- inspeksjoner ble utført, og nettet rundt helikopterdekket ble skiftet ut.

 

– Vi er den forlengede arm til fagarbeiderne under god veiledning av formenn i de forskjellige disipliner i prosjektene. Vi assisterer ved forskjellige oppdrag, men de fleste av klatrerne har også annen fagekspertise i bunnen, og kan ta jobben som skal gjøres «i løse luften», forteller Lillian Bakke, prosjektleder i Westcon Løfteteknikk. 

Multikompetanse

Fakkelhoder skal byttes ut på en rigg utenfor Vietnam. Jobben er todelt: eksperter fra Vertek skal fires ned til fakkelhodet for å koble det av. Med før det kan gjøres, skal klatreteamet fra Westcon - som også elektrikere -  heises opp fra dekk for å demontere de elektriske kablene fra fakkelhodet. 

Westcons tilkomstteknikere er såkalt multipersonell, med kompetanse innen flere disipliner tillegg til å være sertifiserte klatrere. 

– De er sveisere, elektrikere, mekanikere eller NDT-personell. Men så har de også klatrekompetansen som trengs for å utføre jobben hengende i en sele langs riggsiden, under dekk eller oppe i et boretårn, sier Offshore Personalkoordinator Victoria Freihow. 

Og den sammensetningen kan spare kunden for både kostnader og tid. 

Sparer ressurser

Det skal rigges på plass en 12 fot stor og åtte tonn tung container på Maersk Integrator. Å installere løfteinnretninger og stillas for å heise containeren på plass er en vei å gå. I stedet blir et klatreteam fra Westcon satt på saken. De klatrer til værs og monterer taljer på riggen, som heiser containeren på plass. Fiks ferdig.

- I dag har Westcon nærmere 20 klatrere som tar oppdrag og utfører årlige kontroller. Det er mindre kostbart og mer effektivt enn ved bruk av løfteinnretninger, sier Freihov.

– Et klatreteam sammensatt med kompetanse innen de nødvendige fagdisiplinene, kommer lettere til og utfører oppdraget kjappere enn om man måtte bruke løfteutstyr og stillas. Jobben blir gjort på en brøkdel av tiden, og med mye mindre ressurser, sier Freihow.

Tar et løft landet over

I tillegg til et bredt spenn av produkter innen løfteutstyr- og innretninger stiller også Westcon med alle tjenester i forbindelse med løft og høyder. 

Alt fra vaiere og kjettinger, kroker, fiberstropper, vinsjer og taljer, til kurs, kontroller og sertifisering leveres fra Westcon Løfteteknikk. 

Totalpakken fra Westcon inkluderer ikke bare produkter, men også tjenester fra egne løfte-eksperter. I stedet for å benytte seg av flere ulike leverandører, kan kunden få totalpakken fra oss, sier salgsleder i Stavanger, Rune Bjørkvold. 

– Vi leverer egne produkter i tillegg til at vi også har vedlikehold, kontroll og logistikk på kundens egne produkter. I tillegg støtter vi kunden med engineeringstjenester, testing, sertifiseringer og kontroll av utstyr, om det så er på et skip som ligger i USA eller om det ligger til kai her hos oss, sier Bjørkvold.

Westcon har også tilpasset produktene innen løfteutstyr til offshore- og verftsindustrien. I dag både leverer og leier Westcon ut vinsjer, luft- og manuelle taljer til riggselskaper og offshorenæring langs hele kyststripen. Disse kundene tar også med seg utstyret til prosjekter over hele verden, forteller salgsingeniør ansvarlig utleie Harald Våga.

– Samtidig som vi selger mye utstyr, ser flere og flere av kundene våre fordelen ved å leie inn utstyr når aktiviteten topper seg. Utstyret kommer fra oss når det trengs, og hentes ut igjen når prosjektet er ferdig. Slik slipper kundene vedlikehold på mye utstyr som kun brukes i perioder, sier Våga.

Tips oss!

Folk i vinden

Har dere en ny kollega på laget? Send oss en epost og vi legger det ut på Folk i vinden!

Send tips
Har du en god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss!

Send tips
Kalender

Har du forslag til ny kalenderoppføring?

Send tips