Hopp til innhald

Byttet ut dress og slips med skrujern og roboter

Denne sommeren har AutoStore en rekke sommervikarer, men de har også utfordret en helt spesiell gruppe til å ta et dagsverk hos dem. 

Terje Halleland, representant for Rogaland og Frp på Stortinget, hadde en uvanlig dag på jobb tirsdag 5. juli. (Foto: Marcus Rødne)

– AutoStore har de siste årene hatt mange formelle besøk av politikere og offentlige personer. I sommer ønsket vi å se om vi kunne få til noen annerledes og mer uformelle møter, derfor har vi invitert et lite knippe politikere til å komme og ha sommerjobb en dag hos oss, smiler Merete Vårvik Matre, Director people & Community.

I de store lokalene til Academy-avdelingen til AutoStore i Åmsosen, er det rolig denne dagen, men den spesielle sommervikaren skal blant annet få opplæring i hvordan en robot er skrudd sammen og fungerer i drift. Terje Halleland sitter i det daglige på Stortinget for Frp hvor han tilhører Energi- og miljøkomiteen. I dag er dress og slips byttet ut med skrujern og verdensledende teknologi.  

– I snitt gjør vi vedlikehold på robotene en gang i året. Hyppigheten varierer ut ifra hvor stor slitasjen er på dem som igjen blir definert av hvilken turnus sluttkunden operere med, forklarer systemutvikler Michael Espelid, som i det daglige jobber med opplæring av AutoStores partnere. Han instruerer Terje i hvordan de går frem når en robot skal få et nærmere tilsyn.  

– Det lukter i hvert fall ikke brent, og det er et godt tegn! utbryter Terje i det han skrur løs et av dekslene på siden av kassen. Et mangfold av tekniske duppeditter kommer til syne. Selv om service på hjulsett, sensorer og datakort er upløyd mark for stortingspolitikeren, har han fulgt AutoStore-eventyret i Vats med stor entusiasme fra starten. 

Kunnskapsdeling og dialog

– Å ha et selskap i Vindafjord som leverer verdensledende teknologi globalt, er helt unikt. Jeg har alltid syns at det er skoi at hovedkontoret ligger i Nedre-Vats og at det ellers er avdelinger over hele verden. Selv om jeg er stor tilhenger av lokalt eierskap, er det flott å se at de nye eierne dyrker de samme verdiene som Hatteland har hatt i selskapet. 

Vikardagene AutoStore har lagt opp til, varer fra 9-15 og inneholder en bedriftspresentasjon, omvisning på de ulike avdelingene, møte med studenter og skygging av en ansatt der de får prøvd seg på praktiske oppgaver. Chief People & Information Officer, Anette Matre er ser en verdi i å være litt utradisjonelle. 

Terje Halleland fikk en nøye innføring av ansatt Michael Espelid i AutoStore. (Foto: Marcus Rødne) 

– Vi vet at politikerne får mange henvendelser om formelle bedriftsbesøk, så dette handler om å skille oss litt ut. På denne måten har vi anledning til å by dem på en litt annen opplevelse som ikke bare er den tradisjonelle bedriftspresentasjonen i et møterom, men også vise i praksis hva ansatte som Michael jobber med i hverdagen. Politikerne kommer tettere på og får forhåpentligvis en enda større innsikt i selskapet. 

Både Merete, Anette og Terje er samstemte i hvorfor en slik kontakt er viktig. 

– Vi er opptatt av gode rammevilkår og spesielt for de ansatte siden vi holder til i Distrikts-Norge. Ved å holde en tett kontakt, kan vi dele kunnskap og det er av stor verdi å ha en god dialog med stortingspolitikere som Terje, forteller Merete. 

– Det skal være kort vei mellom oss som sitter på Stortinget og bedriftene, og det gjelder begge veier, understreker Terje.

Merete Vårvik Matre, Director people & Community og Chief People & Information Officer, Anette Matre, i AutoStore, går utradisjonelt til verks for å styrke dialogen med politikerne. (Foto: Privat) 

 Gode arbeidssteder krever gode levesteder

Som stortingspolitiker ser han flere fordeler ved å komme fra Vindafjord. 


– Det er en distriktskommune hvor næringslivet er mangfoldig og blomstrende, og det er en spennende kombinasjon. Kunnskap om bedriftene og hvilke utfordringer de sitter med, er viktige innspill i det videre politiske arbeidet mitt. Vi må se på hvordan vi kan legge til rette for at de kan vokse videre, og da er det en hel del områder som er viktige, særlig infrastruktur, som veg, flyplass og havn, men også tilgang til kompetente folk og samarbeid med skoler og universiteter.    

Michael Espelid er en av mange folk som har bosatt seg på Haugalandet da de hadde kompetanse som AutoStore var på utkikk etter. 

– Jeg bodde i Bergen på tidspunktet jeg søkte på jobben. En tidligere kollega av meg jobbet i AutoStore, og det virket som en spennende arbeidsplass. Det har allerede gått fire år siden jeg startet her, og jeg stortrives. Men selv om vi bergensere kan se på oss selv som en egen nasjonalitet, er jeg er på ingen måte den som har flyttet lengst. Vi har mange internasjonale kollegaer, blant annet flere fra Bangladesh, forteller han smilende.  

Terje nikker anerkjennende og mener dette peker mot et viktig satsingsområde for politikerne. 

– Når lokale selskaper skaper gode steder å jobbe, er det vår oppgave som politikere å sørge for at arbeidsplassene ligger i kommuner hvor det også er godt å leve. Tradisjonelt er mange av tilflytterne til Indre Haugalandet folk som har tilhørighet til kommunene, men når vi ser at store selskaper som AutoStore trekker folk langveisfra, er det viktig at vi også tenker på hva som skal få dem til å bosette seg her og bli.  

Robotskruing på CV-en

Terje Halleland er godt fornøyd med å få nytt innhold på CVen. (Foto: Marcus Rødne)Dagen som sommervikar går mot slutten, og stortingspolitikeren utelukker ikke at en jobb i selskapet hadde fristet.


– Bare å jobbe i en bedrift som AutoStore må være veldig fascinerende. Her er varierte jobbmuligheter og du får hele verdikjeden fra programmering og utvikling til salg, markedsføring og merkevarebygging. Å jobbe for en slik bedrift hadde absolutt vært noe, men heldigvis har jeg kontrakt på Stortinget noen år til. Jeg tror ikke AutoStore skal satse på min kompetanse videre, men nå kan jeg uansett sette på CV-en at jeg har erfaring med å skru på roboter, sier han med et bredt smil.  

På spørsmål om slike vikaropphold er noe flere bedrifter bør tilby politikerne, er han ikke i tvil.

– Når du gjør det på denne måten og bruker en dag, får du snakket om langt mer og du får en større dialog, enn om du sitter en time og lytter til en presentasjon i et møterom. Det er særlig nyttig om det er innenfor en sektor du trenger større innsikt i som politiker. Jeg tror absolutt dette konseptet er noe mange kunne prøvd. Ledige stillingar

Christiansen Bakeri er på jakt etter daglig leder
Frist: 04. des

Folk i vinden

Tips oss

Folk i vinden

Har de ein ny kollega på laget? Send oss ein e-post så legg me det ut på Folk i vinden!

Send tips

Har du ei god Medvind-sak?

Har du gode tips fra næringslivet i Vindafjord? Stikk innom, eller kontakt oss.

Send tips