Hopp til innhald

Inviterer til auksjon og museumsåpning

Folk kommer langveisfra for å oppleve Granberg Garveri, og de liker seg så godt at de gjerne kommer tilbake. Garveriet har hele landet som marked, likevel er det mange lokale som aldri har vært innom. 10. juni åpner dørene for alle. 


Granberg Garveri og Olav Granberg, eier og daglig leder, har travle dager for å samle sammen gamle auksjonsvarer og stelle i stand til åpen dag 10. juni. Foto: Elin Tvedt


Lørdag 10. juni åpner Granberg Garveri dørene for barn og voksne. Da kan du lære mer om skinn, garving, historien og produksjonen på garveriet. Dette opplever du gjennom omvisning, verksted for barna, musikk, film, auksjon, grillmat til alle og ikke minst åpning av nytt museum. 

- Vi har ofte busslaster med folk andre steder fra, men jeg tror det er mange lokale som ikke har vært innom dørene hos oss, og det vil vi gi de en mulighet til, sier eier og daglig leder Olav Granberg. 

Eget barneverksted 

Dagen starter klokken 10 med omvisning i de store produksjonslokalene i Ølensvåg, og det blir omvisning gjennom hele dagen. Barna får lage ting i skinn, lær, klippe og lime. 

Det unge pianist-talentet Joakim Hole (15) skal spille, og Fatland vil stå for grillmat til alle. 

Innenfor disse gamle vinduene lages det i disse dager museum, som skal vise tekniske skriveinstrumenter og verktøy fra 50-tallet og frem til i dag. Foto: Elin Tvedt

- Det blir også auksjon som Ølen Brukthandel står for klokken 13, og her kommer alle inntekter å gå til Ølen Brukthandel som igjen deler ut til sine frivillige organisasjoner, blant annet Ølen Idrettslag og Kyrkjetunet. Det blir en litt annerledes auksjon. Det er nok ikke alle som trenger ni meter lange H-bjelker til å holde hus oppe, men for noen kan dette være gull. Det blir også auksjonert bort jekketraller, motorer, vifter og fire kubikkmeter med Opel Kadett C - deler for å nevne noe, forteller Granberg. 

Granberg-museum Garveriet er i full gang med å fortelle sin historie om garveriet gjennom å bygge et museum. Dette består av fire rom. Det første er fra 50-tallet med en bom der man la skinn oppå og skar med kniv. Litt som man høvler planker i dag. Altså ingen maskiner. 

Neste rom er fra 60- og 70-tallet, og rom nummer tre fra 80-tallet. Det siste rommet tar for seg tiden frem til i dag. De viser skrivepulter fra alle tider, og andre instrumenter og verktøy fra hver tekniske periode. 

- Museet er nok ikke fullkomment til 10. juni, men det vil være godt påbegynt og alle besøkende er velkommen inn, sier Granberg. 

Gode tilbud i butikken 

Det er bygget mye i produksjonslokalene hos Granberg Garveri de siste årene, og noen av de som har levert utstyr kommer for å vise dette frem for potensielle kunder. 

Dagsland Miljø har levert avsugingsanlegget, og vil demonstrere hvordan dette funker. Garveriet bruker også brannslukningsutstyr som går på gass, og dette kommer leverandør Fire Eater for å vise frem. Nortura skal også ha en stand på garveriet denne dagen, og inviterer blant annet til konkurranser. 

- Det blir også gratis lotteri, og vi vil ha gode tilbud i butikkutsalget, avslutter Granberg. 

Ølen Brukthandel skal hjelpe til med parkering. Man kan parkere både hos Granberg, Ølen Betong og Westcon. Hos sistnevnte vil det gå shutlebus opp til garveriet.